01 jun '18

Verbeelde steden

5715
door Lene Van Langenhove
Atelier 34zero Muzeum is een onafhankelijk kunstencentrum dat zich toespitst op beeldhouwkunst en driedimensionele kunst. Momenteel kan je er gaan kijken naar de expo Overview met werk van Filip Dujardin.

De Gentse fotograaf heeft een voorliefde voor architectuur en is vooral gekend voor zijn foto’s van tot de verbeelding sprekende gebouwen en landschappen. Met legoblokken ontwerpt hij eerst surreële constructies om ze nadien laagje per laagje na te bouwen in photoshop. Hij gomt ramen en deuren uit, wijzigt proporties van daken en puzzelt met foto’s van betonnen muren en architecturale details uit zijn omvangrijke archief. Vaak heeft het gebouw een spectaculaire structuur, maar een heel banale aankleding. 

Het resultaat ziet er levensecht uit, ook al zijn de meeste constructies onbewoonbaar en verliezen ze hun functie. Dujardins gebouwen zijn eerder een reflectie op wat de openbare ruimte kan zijn. Die half realistische, half fantastische assemblages prikkelen onze verbeelding en laten ons kijken naar gebouwen zoals we kijken naar sculpturen. Zelf zegt Dujardin dat hij geen futuristisch ogende gebouwen wil ontwerpen, het moet op de rand van het plausibele blijven. Een interessante visie, en dat is ook het Metropolitan Museum of Art en het Moma in New York niet ontgaan. Deze kunsttempels kochten een tijd geleden werk van de Belg aan.

Naast de vele foto’s is er nog ander werk van Dujardin te zien in Atelier34zero Muzeum. Sinds kort gaat Dujardins aandacht vooral uit naar het driedimensionele. Hij assembleerde een tafel uit verschillende marmeren tabletten, een techniek die de kunstenaar ook toepast in zijn fotografisch werk. Maar het hoogtepunt van de expo zijn zes nieuwe spandoeken die een plaats krijgen in de tuin van het kunstencentrum in Jette. Het zijn gemanipuleerde en herschikte panorama’s van de steden Gent, Brussel en het Poolse Katowice.

TOT 29 JUL
Overview
Filip Dujardin
Jette, Atelier 34zero Muzeum, 02 428 33 06