02 mei '17

Het leven van een zwarte 

3108
door Michaël Bellon
In CC Westrand in Dilbeek kan je deze maand terecht voor een avond met een film en een concert. De Oscargenomineerde documentaire I am not your negro wordt daar stijlvol en gepast gevolgd door livemuziek van de Chris Joris Experience.

I am not Your Negro is een documentaire uit 2016 van de Haïtiaanse regisseur Raoul Peck. De prent opende dit jaar onder meer het Leuvense festival Docville. Raoul Peck, die eerder doorbrak met zijn film over de vermoorde Congolese vrijheidsstrijder Lumumba (2000) en die ondertussen ook de biopic The Young Karl Marx maakte, zette met deze film zijn reeks biografische documentaires verder. De film gaat over de homoseksuele Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin, die van 1924 tot 1987 leefde.

BURGERRECHTENBEWEGING

James Baldwin werd geboren in Harlem, New York, maar verliet Amerika uiteindelijk vanwege het diep in het maatschappelijk systeem gewortelde racisme, en ging voor het grootste deel van zijn volwassen leven in de Provence in Frankrijk wonen. Hij is de auteur van romans als Verkondig het op de bergen, Giovanni’s kamer en Een ander land, maar ook van talloze kritische essays en toneelstukken.

Hij geldt nog steeds als één van de figuren waar door de zwarte burgerrechtenbeweging in Amerika naar gerefereerd wordt. Zeker sinds die beweging een nieuw impuls kreeg met Black Lives Matter, dat zich naar aanleiding van het buitensporig geweld van de politie tegen Afro-Amerikaanse verdachten opnieuw verzet tegen het opspelend racisme.

Peck is, net als Baldwin, een man die zowel in de VS als in Europa thuis is, en als een artistieke activist kan worden beschouwd. Voor de film baseerde hij zich op het manuscript van het pas postuum gepubliceerde Remember this House, memoires van Baldwin die bij zijn overlijden in 1987 onvoltooid waren bleven. In die terugblik haalt de schrijver onder meer herinneringen op aan vermoorde zwarte activisten als Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King, die tot zijn persoonlijke vriendenkring behoorden.

Op die manier kon Peck met deze film duidelijk de link leggen tussen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging van de jaren 60 en Black Lives Matter vandaag. De film die tegelijk slaat en zalft, is nog altijd relevant omdat hij duidelijk maakt hoe groot de postkoloniale kostprijs van het kapitalisme nog altijd is, hoe vanzelfsprekend de privileges van de blanken, en hoe subtiel de achterstelling van minderheden. Voor de vertelstem van I am not your Negro kon Peck de bekende acteur Samuel L. Jackson strikken.

FUSION

Na de film van anderhalf uur volgt in het cultuurcafé Lou’s Plek dan nog een straf optreden van de Chris Joris Experience, een groep die met zijn fusion van jazz en afro-invloeden uiteraard in het verlengde ligt van de sfeer die de documentaire uitstraalt. De groep rond de eminente percussionist en componist Chris Joris bestaat tegenwoordig uitsluitend uit rasmuzikanten: alt- en sopraansaxofonist Frank Vaganée, trompettist Nico Schepers, pianist Free Desmyter en contrabassist Nicolas Thys.


DI • 2 MEI • 20.00
I am not your negro
docu met optreden van Chris Joris Experience
Dilbeek CC Westrand, 02 466 20 30