01 mei '18

Florence

5459
door David Legrève
Een betoverend tafereel, op een zonnige zondag in Meise. Met de verwarming een beetje aan zit eeuwelinge Florence Emmerechts aan het raam en kuist ze witloof.

Zoon en schoondochter zijn in de buurt. Dit – naar eigen zeggen – lichte werk doet ze al zestig winters lang. Koken en kuisen doet ze nog zelf. Vanzelfsprekend. ‘Als ge u kunt behelpen, dan is het plezant om oud te worden. Dood zijn, duurt zo lang. Zeker in de winter’, lacht ze smakelijk. Tot haar 95e reed ze met de fiets. Onderweg stopte ze dan soms voor een babbeltje. Vandaag lukt dat niet meer. ‘Dat is een verschil tussen vroeger en nu.’ Florence is het type mens dat zichzelf niet als oud kan zien. In haar ogen zijn het ‘alleen jongere mensen die sterven.’

David LEGRÈVE (°1978) werd meester in de fotografie aan het Gentse KASK. Hij houdt van de essentie van fotograferen: schrijven met licht. Met een zo open mogelijke geest waart hij sinds 2010 voor RandKrant door de Rand. Op zoek naar menselijke verhalen en hun schoonheid. CC Mechelen toont nog tot 27 mei meer van zijn werk in de groepsexpo Roots.