10 dec '16

Dochters in het donker

2789
door Michaël Bellon

Kunstenaar Hans Op de Beeck is niet voor één gat te vangen. Hij maakt sculpturen, installaties, tekeningen, schilderijen, video’s, muziek, en sinds enige tijd ook theater. Vorig seizoen schreef, regisseerde en ensceneerde hij op uitnodiging van Schauspiel Frankfurt zijn eerste theatervoorstelling voor volwassenen Na het feest. Nu kreeg hij van Het Paleis de vraag een voorstelling voor kinderen te maken.

Bindende factoren in veel van Op de Beecks werk zijn de stilte, de schemer, de nacht, het tijdloze. Die elementen lijken ook in zijn theaterwerk door te werken. Na het feest speelde zich af in de vroege uren en was een stuk waarin geen van de personages zijn stem verhief. Ook De Nachtwandelaars belooft een avontuur te worden dat profiteert van de raadselachtige sfeer die heerst tijdens de slaapstand van het leven, zoals Op de Beeck de nacht noemt.

Een vader woont met zijn drie dochters (gespeeld door Eva Binon, Leen Diependaele en Marieke Dillens) in een oude caravan. De vader is stervende en stuurt zijn dochters op pad, elk met een rugzak vol bijzonderheden die ze enkel ’s nachts volgens een voorop- gesteld plan mogen openen. Klinkt als een duister, hedendaags sprookje, maar dan heel stilletjes. Over de kwaliteit van de animatiefilmbeelden, decorelementen, rekwisieten en kostuums zullen we ons, met een beeldend kunstenaar op de regiestoel, geen zorgen hoeven te maken. • mb


ZA • 10 DEC • 15.00
Nachtwandelaars (+6j)
Het Paleis
Dilbeek, CC Westrand, 02 466 20 30