01 jun '18

Het verhaal van
het begijnhof

2791
door Tina Deneyer
De begijnhofkapel van Overijse, vlak bij het zwembad en cultuurcentrum Den Blank, is het laatste relict van het begijnhof dat werd gesticht in het midden van de 13e eeuw. Over de geschiedenis van dat begijnhof is weinig geschreven, maar daar komt verandering in.

Piet Van San van de heemkundige kring de Beierij van IJse dook de voorbije elf jaar in de archieven. Het resultaat is een boek van meer dan 200 pagina’s en bijna 100 illustraties en foto’s dat dit najaar verschijnt. ‘Het begijnhof heeft eeuwen stand gehouden, tot midden 17e eeuw’, vertelt auteur Van San. ‘Nadien werd het ingeschakeld in de plaatselijke armenzorg. De geschiedenis van het begijnhof is een boeiend verhaal van vallen en opstaan, oorlog en vrede.’

 Het boek over het begijnhof van Overijse kost 30 euro. Bestellen kan via overschrijving op rekeningnummer BE70 7340 4425 3025. Je kunt het op 22 september afhalen tijdens de presentatie van het boek. Wie 10 euro extra overschrijft, krijgt het in de loop van september opgestuurd. Verzending binnen de Druivenstreek is gratis.