12 mrt '17

Spel op de wagen

3514
door Michaël Bellon
Deze week staat er een speciale vrachtwagen geparkeerd aan CC Het Bolwerk Vilvoorde. De vracht die de Kamyon vervoert, is namelijk een theatervoorstelling. Een monoloog die opgevoerd wordt in de laadruimte, voor een publiek van zo’n 40 personen vanaf 8 jaar, die mogen plaatsnemen op houten bankjes.

Zo ervaart het publiek een beetje wat het moet zijn om als vluchteling gedurende een lange reis in zo’n laadbak opgesloten te zitten. Het personage dat hen aanspreekt, heeft zich tussen een stapel kratten laten opsluiten. Na de dood van haar zusje en de verwoesting van haar stad is ze op de vlucht geslagen. Met veel weerbaarheid en verbeelding vertelt ze haar verhaal, dat auteur en KVS-directeur Michael De Cock schreef op basis van echte getuigenissen van een Syrische en een Iraanse vluchteling.

Kamyon speelt in verschillende talen en ging twee jaar geleden in première in het Turkse Istanbul. Sindsdien zwierf de vrachtwagen al door Slovenië, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Hongarije en Groot-Brittannië. Nu is hij bij ons aanbeland. Knap aan de vorm is behalve de enscenering ook de livemuziek van Rudi Genbrugge, die met zijn stem en zijn breed instrumentarium een muzikale reis maakt die overeenstemt met het geografische traject dat de vrachtwagen aflegt.


12, 15 & 18 MAA • Verschillende uren en talen
Kamyon
Brussel, KVS
Vilvoorde, CC Het Bolwerk, 02 255 46 90