13 jul '20

De groene boskabouter

4595
door Cindy Van Dijck
Wandelen en dichtbij huis in alle stilte tot rust komen; dat is een fijne en ontspannende invulling van mijn vrije tijd. Sinds ik vijf jaar geleden naar Sint-Pieters-Leeuw verhuisde, heb ik er letterlijk al veel mooie paden bewandeld.

Sint-Pieters-Leeuw is een prachtige gemeente met veel groen en ook een stuk verstedelijkt gebied. Ik geniet van wandelen in de natuur, maar evenzeer van architectuur in een stedelijke context. Meestal vertrek ik met de stapschoenen zonder bestemming voor ogen. Ik volg niet vaak bewegwijzerde wandelroutes.

Onlangs merkte ik tijdens het wandelen in Sint-Pieters-Leeuw een bordje op met daarop een groene kabouter die de richting aangeeft. Het bordje wekte mijn nieuwsgierigheid. Na wat opzoekwerk kwam ik op een bewegwijzerde wandeling die start aan het kasteel Groenenberg in Vlezenbeek en door verschillende deelgemeenten van Sint-Pieters-Leeuw en ook door Gaasbeek (Lennik) loopt.

Ideaal om nieuwe stukjes te ontdekken. Via wandelpaden in de natuur doorkruis ik Gaasbeek, Sint-Laureins-Berchem, Oudenaken en Vlezenbeek. Geen al te lange wandeling, een goeie 9 km langs wandelpaden in de natuur of kleine straatjes tussen velden. Je komt er van het ene stukje prachtige natuur in het andere terecht.

Ook al ben ik een geoefende wandelaar die er graag een stevig tempo op nahoudt, toch word ik door de omgeving meermaals tot stilstand gebracht. Ik ontdek prachtige vergezichten met zicht op het Pajottenland. Zo dichtbij huis, wat een verwennerij. De paden brengen me langs idyllische plekjes, kerkjes, weides met koeien en boerenpaarden…

Ik leerde ook het verhaal van de groene boskabouter kennen en weet nu waaraan de wandeling haar naam te danken heeft. De groene boskabouter is de bijnaam van Daan Vervaet, een oud-politicus uit Sint-Pieters-Leeuw die zeer begaan was met de landbouw. Hij zorgde voor de bescherming van het domein Groenenberg, voor de herwaardering van kleine landschapselementen in de regio en was oprichter van de Boerenmarkt in Gaasbeek. Omwille van zijn sympathie voor natuur en landschap en zijn kleine gestalte kreeg hij de bijnaam groene boskabouter.