30 apr '13

‘Kunst helpt de ogen te openen’

5846
door RK
Waarom koop je bepaalde werken en kunstenaars wel en andere niet? ‘Ah, dat is het moeilijkste. Ik doe alles intuïtief, maar wel vanuit de ervaring dat een kunstenaar vanuit zijn persoonlijke verbeelding altijd iets individueels moet brengen met een referentie naar wat vooraf ging,' stelt Jan Hoet.

Jan Hoet op bezoek in Strombeek

Waarom koop je bepaalde werken en kunstenaars wel en andere niet? ‘Ah, dat is het moeilijkste. Ik doe alles intuïtief, maar wel vanuit de ervaring dat een kunstenaar vanuit zijn persoonlijke verbeelding altijd iets individueels moet brengen met een referentie naar wat vooraf ging. Het gaat om verbeelding en reflectie. Voor een museumcollectie is het belangrijk dat ze representatief is. Representatief voor een bepaalde stroming en representatief voor een bepaald oeuvre. Het is ook meegenomen als je een vroeg werk van een bepaalde kunstenaar in je collectie hebt.’

Jan Hoet werd recent geplaagd door gezondheidsproblemen, maar verkeert ondertussen weer in topvorm. Tussen een paar tentoonstellingen door, zakt hij op 5 mei af naar het CC Strombeek voor een lezing over collectievorming, de kunstdiscipline waarin hij de voorbije veertig jaar uitblonk.

Lees het volledige interview in RandKrant van mei.