01 mrt '21

Letteren
in de lente

3161
door Ines Minten
Vraag een boekhandelaar nooit om slechts één, twee, drie of zelfs vier binnenkort te verschijnen boeken te noemen waar hij of zij persoonlijk naar uitkijkt. Een enthousiaste waslijst titels zal je deel zijn. Ziehier de tips van Steven Van Ammel van boekhandel Passa Porta in Brussel.

Vier had je er gevraagd, hè? Ik heb er net iets meer.’ Steven Van Ammel is één van die boekhandelaars bij wie je altijd terecht kunt voor literair advies. Je zoekt dit of dat, met zus en zo? Jouw boekhandelaar stalt zijn parate kennis voor je uit. ‘Ik zit nu 20 jaar in het boekenvak’, vertelt Van Ammel. ‘Het valt op dat lezers meer en meer verloren lopen in een boekhandel en ons dus ook vaker aanklampen, wat ik overigens ten zeerste aanmoedig.’ Misschien heeft het te maken met een daling in het aantal recensies in combinatie met een exploderend aanbod. Wie weet? Maar de trend is onmiskenbaar.

Altijd de moeite

‘Ik heb voor de aardigheid even gekeken welke boeken ik voor mezelf heb besteld’, zegt Van Ammel. ‘Dat is altijd een goede indicator.’ Nogal wat van die boeken hadden al verschenen moeten zijn, maar hebben vertraging opgelopen. Corona heeft daarmee te maken, maar soms ligt het ook aan de auteur. ‘A.F.Th. Van der Heijden heeft Stemvorken klaar, een nieuw deel van Detandeloze tijd. Altijd de moeite. Van der Heijden is zo’n auteur van wie ik vermoed dat hij nog nooit een boek op tijd in de handel heeft gekregen, zozeer blijft hij eraan schaven en werken.’ Nog even geduld tot eind mei.

Klassieke dystopie

‘En dan is er Kallocaïne van Karin Boye. Een moderne klassieker.’ De Zweedse auteur schreef haar dystopische roman in 1940. Hoewel het boek minder bekend is, noemen kenners het in één adem met 1984 van George Orwell en Brave New World van Aldous Huxley. Waarover gaat het? Leo Kall, wetenschapper en brave burger, leeft in een totalitaire maatschappij waarin het individu langzaam wordt uitgewist. Hij ontdekt een drug die iedereen stante pede de waarheid laat spreken. In april komt de kleine Amsterdamse uitgeverij Koppernik met een Nederlandse vertaling.

Intimistisch, onstuimig, schurend

Wij zijn nooit alleen is de nieuwe verhalenbundel van Bart Meuleman, over omgaan met anderen en het ongemak dat dat met zich meebrengt. ‘Ik volg Meuleman al jaren’, zegt Van Ammel. ‘Heb je Dejongste zoon ooit gelezen? Een prachtige, intimistische roman, waarin hij op zoek gaat naar de roots van zijn vader. Meuleman is au fond een dichter, dus hij weet goed wat hij moet weglaten.

Vraag een boekhandelaar nooit om één, twee of drie boeken waar hij naar uitkijkt. Een waslijst titels zal je deel zijn.

De roman Mijn nachten met Spinoza van Els Moors heeft in boekhandelmiddens welhaast magische allures verworven. ‘We hebben haar kunnen volgen van uitgever naar uitgever. Uiteindelijk verschijnt dit boek bij de Arbeiderspers. Er zit een zekere humor in haar boeken, iets onstuimigs ook. Ik ben dus blij dat er eindelijk een datum vastligt.’

Een weinig bekende auteur die Van Ammel niettemin heel graag aanprijst, is de Nederlandse Marie Kessels, die binnenkort Levenshonger uitbrengt. ‘Haar werk schuurt en is daardoor niet altijd even prettig om te lezen.’ Maar ze spaart zichzelf en de lezer niet, en dat maakt het oeuvre zo boeiend. ‘Ze geeft zelden interviews, dus we weten weinig over haar. Ik denk dat dat haar een vrijheid geeft om het ook over de gruwelijke, harde en vieze kanten van het leven te hebben. Haar boeken lezen, is een belevenis.'

Rust en poëzie

Ons denkbeeldige winkelmandje zit al lekker vol, maar Van Ammels lijstje is nog niet af. ‘De Noor Roy Jacobsen heb ik afgelopen jaar dankzij een collega ontdekt. Witte zee verschijnt in mei en is het tweede deel van wat een trilogie moet worden over een aantal families in een klein Noors vissersdorp. Zijn boeken ademen een enorme rust uit.’

‘Wat heb ik hier nog? O ja: Verdraaide tijd van de Pool Wlodziemierz Odojewski! Ik las twee jaar geleden zijn novelle Zomer in Venetië: een bijzonder mooi, poëtisch boek.’ Een kleine jongen komt de oorlog door dankzij de kracht van verbeelding: wat water en planken in een kelder kan jouw Venetië zijn. ‘Je voelt de terreur van de oorlog, maar enkel zijdelings. Heel straf. In de roman die nu komt, puzzelt het hoofdpersonage beetje bij beetje zijn verzetsverleden bij elkaar.

 Nog leeshonger? Spring binnen bij je favoriete boekhandel of proef van het aanbod van het altijd meertalige en dit jaar volledig digitale Passa Porta Festival (21-28 maart), www.passaporta.be