04 jan '15

Gaatjesboorder, een beroep met toekomst

3949
door Herman Dierickx
Vind een nieuw doel in je leven: boor gaatjes! Het tanende bijen- en wespenbestand zal er wel bij varen.

De jongste jaren duikt een spectaculaire trend op: het plaatsen van insectenhotels in tuinen en bedrijfsterreinen. Met die constructies kan je heel wat solitaire bijen en wespen lokken die geen mens kwaad doen.

Op korte tijd zijn die hotels uitgegroeid tot een hype. Onder meer Natuurpunt maakt ze in serie voor iedereen die geïnteresseerd is om er eentje te kopen. Je hebt ze tegenwoordig in alle maten: de kleinste meten ongeveer twintig bij twintig centimeter, de grootste halen meer dan twee meter bij twee meter.

Op het internet vind je veel handleidingen waarmee je die hotels makkelijk zelf kan maken. Bijvoorbeeld: je neemt een boomschijf van een vijftiental centimeter dik en een diameter tussen tien en vijftig centimeter. Het enige wat je dan nog moet doen, is gaatjes boren. Zorg ervoor dat ze een diameter hebben tussen drie en tien millimeter en een diepte van een tiental centimeter. Zet je het hotel stevig vast op een plek in de zon, uit de wind, en op een hoogte tussen vijftig en honderdvijftig centimeter boven de begane grond en je hebt gegarandeerd succes.

Het aantal gaatjes dat de jongste jaren is geboord, grenst aan het ongelooflijke. Bijzonder veel enthousiastelingen zijn al tot actie overgegaan. Als je er nu aan begint, ben je nog net op tijd om de eerste lichting bijen aan te trekken, want die vliegen vanaf begin maart. Zorg ervoor dat je de constructie, met een vooruitstekend dak tegen de regen, ten laatste half februari installeert, zodat de boel wat kan verweren. De insecten hebben het immers niet zo begrepen op splinternieuwe woonsten. En al zeker niet op gaten die naar verbrand ruiken omdat de boor er te snel is ingeramd.

Breng vanaf nu je lege uren nuttig door en boor gaatjes voor insectenhotels. Het hele jaar door als je wil. Gebruik wel enkel hard loofhout zoals dat van fruitbomen, gewone esdoorn, eik, beuk, haagbeuk, lijsterbes en dergelijke. Geen naald-, berken-, populieren- of wilgenhout.

Vind een nieuw doel in je leven! Maak je nuttig! Boor gaatjes! Het tanende bijen- en wespenbestand zal er wel bij varen.