22 apr '13

Het verschil tussen enkel en dubbel 

9642
door Herman Dierickx
Tijdens mijn voordrachten krijg ik heel wat praktische vragen. Eén van de meest gestelde is hoe je het verschil ziet tussen enkelvoudige en dubbele bloemen? De aanleiding is altijd dezelfde. Insecten zoals bijen en vlinders vinden nectar en stuifmeel op enkelvoudige bloemen, niet op dubbele.

Tijdens mijn voordrachten krijg ik heel wat praktische vragen. Eén van de meest gestelde is hoe je het verschil ziet tussen enkelvoudige en dubbele bloemen? De aanleiding is altijd dezelfde. Insecten zoals bijen en vlinders vinden nectar en stuifmeel op enkelvoudige bloemen, niet op dubbele. Als je bijvoorbeeld een bijenhotel plaatst, moet je er ook enkelvoudige bloemen bij zaaien of planten. Maar welke zijn dat?


Enkelvoudige bloemen zijn soorten die meeldraden en stampers hebben. Met het blote oog of met de loep kun je ze bekijken en dan zie je ze meestal duidelijk zitten. Aan de meeldraden hangt stuifmeel waarmee vele insecten zich voeden. En onderaan de stampers zit meestal de nectarklier waar diezelfde insecten de energie vinden om te vliegen of voedsel te vinden. Die kun je meestal niet zien, zeker niet met het blote oog. Als die bloemen dicht bij het insectenhotel aanwezig zijn, moeten de beestjes slechts korte afstanden afleggen tussen de voedselbron en het nest wat hen veel energie bespaart waardoor ze een grotere kroost kunnen grootbrengen.
Dubbele bloemen hebben heel veel felgekleurde bloembladeren, maar bevatten geen meeldraden of stampers. Door het kweken en hybridiseren, zijn die allemaal omgevormd tot bloembladeren. Weg stuifmeel, weg nectar; waardeloos voor insecten.

In het landbouwgebied rondom de tuinen vinden insecten zo gied als geen voedsel meer vanwege de quasi afwezigheid van bloemen. Als ook onze tuinen winig enkelvoudige soorten bevatten, is er helemaal geen voedsel meer te vinden voor deze dieren. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom bijen, vlinders en zweefvliegen zo drastisch achteruit gaan. Als je zorgt voor een degelijk voedselaanbod zal je ongetwijfeld worden beloond met een groot aantal insecten die niet alleen je tuin opvrolijken, maar ook zorgen voor een betere bevruchting van allerlei planten. Dat leidt tot meer zaadvorming waardoor meer bloemenplanten in de tuinen aanwezig blijven en meer insecten er hun voordeel mee kunnen doen.