01 jun '19

Nieuw leven in de stelplaats

2917
door Tina Deneyer
De tramsite in Schepdaal, een deelgemeente van Dilbeek, lijkt een tweede adem te hebben gevonden. Het gaat om de enige stelplaats van de buurtspoorwegen in ons land die volledig is bewaard.

De site was jarenlang enkel te bezoeken op afspraak, maar sinds kort is ze weer elke donderdag- en zondagnamiddag open. Een groep enthousiaste vrijwilligers blies het trammuseum nieuw leven in. ‘Onze oude trams en het stationsgebouw blijven heel wat mensen fascineren’, zegt Pascal Mathieu, een van de drijvende krachten van het museum. ‘Het is intussen ook een populair decor voor trouw- en communiefoto’s en filmopnames. Dankzij de nieuwe groep vrijwilligers kunnen we een open monument zijn. We zijn trouwens nog altijd op zoek naar extra mensen.’ De tramsite van Schepdaal leende in mei, ter gelegenheid van een grote openluchttentoonstelling over 150 jaar trams in Brussel, ook een aantal van zijn zeldzame exemplaren uit. ‘Op die manier zetten we de tram in de kijker en krijgen we meer bekendheid. In de toekomst is het de bedoeling om met nog meer partners samen te werken.’

 Meer over de tramsite van Schepdaal vind je hier. Wie interesse heeft om er als vrijwilliger aan de slag te gaan, kan mailen naar p.mathieu@telenet.be.