24 nov '15

Culinaire top

3638
door Jean-Pierre uit Dilbeek
Dilbeek blijft culinair aan de top. Volgens de prestigieuze restaurantgids GaultMillau serveren verschillende restaurants hemelse menu’s, die daarenboven nog betaalbaar blijven.

Bistro Margaux uit Sint-Martens-Bodegem, met aan het fornuis de jonge en ambitieuze Thomas Locus, doet het beter dan vorig jaar. Met 17 op 20 nadert hij stilaan de eenzame top van onvolprezen sterrenchefs.

Locus pronkt al met een Michelin-ster. In Dilbeek zijn de verwachtingen dat het niet lang meer zal duren vooraleer hij een tweede ster verwerft. Niet alleen op het thuisfront wordt Locus bejubeld, ook in de lucht wordt hij geroemd. Vorig jaar kreeg de businessclass van Brussels Airlines een door hem bedacht menu. Samen met de lege borden keerde ook veel bewondering terug naar Zaventem. Locus blijft bij al die lof zichzelf. Wie echt groot is, heeft geen bewondering nodig. Net zoals de Dilbeekse voetballers Sven Kums en Thomas Foket.

Vaste waarde Michel in Groot-Bijgaarden (15 op 20), krijgt voor de tweede maal op rij het gezelschap van Eat&Geniet uit de Brusselstraat (14 op 20). Het modern concept met pure smaken van kok Carlo en zijn broer Antony Presti slaat aan.

Opvallend bij deze punten is de verjonging van de horeca in Dilbeek.

De vele andere restaurants in het centrum van Groot-Bijgaarden halen geen of mindere scores. Ze worden eerder als leveranciers van de klassieke snelle hap gecatalogeerd dan als veelbelovend voor de horeca en de smaakpapillen van jou en mij.

Een andere gevestigde waarde is de Kapblok aan de Ninoofsesteenweg in Dilbeek. Deze gezellige zaak draait al jaren mee aan de top en weet zich op een innovatieve manier te handhaven in het magere peloton van topchefs.

Jeugd

Opvallend bij deze punten is de verjonging van de horeca in Dilbeek. Thomas Locus, Carlo Presti, het zijn jonge chefs met nieuwe weloverwogen ideeën. Nemen we daarbij de jonge Glenn Verhasselt, inwoner van Itterbeek en kok bij het eveneens gelauwerde restaurant Sir Kwinten in het centrum van Lennik (14 op 20) en de toekomst oogt mooi. Laatste vaststelling, niet ter zake maar toch: de gelauwerde chefs hebben allen altijd in Groot-Dilbeek gewoond.