01 mrt '20

Piano,
een maand lang

2991
door Lene Van Langenhove
28 maart is het het Piano Day, een concept van muzikant/componist Nils Frahm om pianomuziek internationaal op de kaart te zetten. Nu ook in de Rand.

In de Noordrand doen ze voor het eerst mee aan Piano Day. Meer nog: tien gemeenten slaan de handen in elkaar om er een heus festival van te maken waarbij de piano een maand lang centraal staat. Op 1 maart is het de kick-off van PianoDays2020 met een muzikale fietstocht. Op acht verschillende locaties kan je een intiem pianoconcert beleven. Het bijzondere is dat je van het ene naar het andere concert fietst, wat ongetwijfeld voor een heel andere ervaring zorgt. Het zijn stuk voor stuk unieke plaatsen, zoals het labocafé in Kampenhout of Villa Beverbos in Wemmel. De concerten duren nooit langer dan drie kwartier en gaan van jazz over pop tot klassiek.

Variatie aan concerten

De hele maand kan je van uiteenlopende voorstellingen genieten. Zo treden pianisten Bart Rodyns en Nicolas Callot op met sopraan Griet De Geyter. Zij brengen muziek van onder meer Jules Massenet, Charles Gounod en Joseph Canteloube in de abdijkerk van Grimbergen. In het cultureel centrum van Zaventem speelt Thelonius, een familievoorstelling van Zonzo Compagnie met livemuziek van jazztrio De Beren Gieren. Zoals je al kan raden gaat deze muzikale reis over jazzlegende Thelonius Monk die begin 20e eeuw in New York leefde. In Opwijk kan je een huiskamerconcert van Jan Michiels bijwonen. Deze  pianovirtuoos deed eerder mee aan de Koningin Elisabethwedstrijd en zal hier verrassen met ongewone combinaties van pianomuziek van Bach tot vandaag.

Jongeren

Festivalcoördinator Jo Sollie licht ook een tipje van de sluier op van het jongerenproject. In het kader van PianoDays2020 zullen de leerlingen van de academies van Zaventem, Vilvoorde en Grimbergen ondergedompeld worden in 21e-eeuwse pianomuziek. Zij worden op sleeptouw genomen door MATRIX dat net een pianobundel uitbracht met hedendaagse Belgische pianomuziek. De leerlingen krijgen hierover een masterclass en zullen naar buiten komen met wat ze geleerd hebben. Dat mag je letterlijk nemen, want ze zullen rondrijden met gocarts waarop een piano is gemonteerd. Ze doen een toer langs markten en afterworks in de verschillende gemeenten.

Het slotstuk van het festival is Piano Day zelf op 28 maart. Die datum is niet toevallig gekozen: er zijn namelijk 88 toetsen op een piano en de laatste zaterdag van maart is de 88e dag van het jaar. Wie van plan is om op 28 maart te reizen, heeft geluk want dan worden reizigers in Brussels Airport getrakteerd op een pianomarathon. Zowel professionele als amateurpianisten zullen er op de vleugelpiano spelen voor passanten. Een kinderkoor zorgt voor dat tikkeltje extra. Het wordt het sluitstuk van een ander project, waarbij 200 kinderen van de lagere school in Zaventem, Vilvoorde, Grimbergen en Meise liedjes aangeleerd krijgen door Koor & Stem. Voor hen is het een heel andere manier om naar buiten te komen met wat ze zullen leren in de sessies, en wel voor een heel speciaal publiek.

1 TOT 29 MAART - Geannuleerd omwille van de maatregelen tegen het Coronavirus (Covid-19) 
PianoDays 2020
Verschillende locaties