13 jul '22

Pittige klanken tussen zoete tafeldruiven

2535
door Tom Peeters
Ontstaan om de Hoeilaartse druivencultuur in de kijker te zetten zijn de Serreconcerten de voorbije vijf jaar uitgegroeid tot een blijver. Ook op deze jubileumeditie blinkt het programma in het eerste weekend van augustus uit door dappere keuzes, zowel wat de muziek als de locatie betreft.

De onconventionele locatie, vaak tussen de tafeldruiven, heeft bezieler Wim Maris altijd al geïnspireerd om een gedurfde, pittige affiche in elkaar te boksen. Omdat er met de vijfde editie een jubileum te vieren valt, zijn de vroegere individuele aperitiefconcerten gebundeld tot een minifestival op één pleisterplek: de serres van Druiven Van Camp. Daar vond destijds ook het allereerste Serreconcert plaats met banjospeler Frederik Leroux.

Naar aanleiding van 100 jaar Marc Sleen en 75 jaar Nero start deze jubileumeditie met de integrale beluistering van De Olifant in woord en beeld, een picture disc die inmiddels een cultstatus heeft bereikt. Aansluitend is het de beurt aan violiste Ananta Roosens met haar soloproject Ceci nest pas un violon, waarna ook accordeonist Stan Maris plukt uit solowerk.

Wij kijken vooral uit naar het zondagochtendconcert van Karen Willems. Ooit zat ze achter de drumkit van Yuko, Zita Swoon Group en Novastar, maar intussen heeft ze er haar handelsmerk van gemaakt om telkens weer een ander, geheel eigen muzikaal universum te creëren. Als Terre Sol onderzoekt ze de raakvlakken van stem, drums en allerlei, zolang je er maar geluid mee kan fabriceren. ‘Wat is er mooier dan weg zijn en wel zien waar je uitkomt?’, vertrouwde de muzikante uit het Meetjesland ons ooit toe.

Na Willems improviseert Jürgen Augusteyns op zijn gitaar en op zondagnamiddag sluit Eric Thielemans het feestweekend af. De drummer en percussionist, een geboren en getogen Overijsenaar die tegenwoordig in Berchem woont, speelde twee jaar geleden al eens op de coronaproof versie van Serreklanken, toen voor 25 muziekliefhebbers. Dit soloconcert voor 40 aanwezigen - meer kunnen er niet in de serre - is de voorbode voor meer concerten in zijn geboortestreek, want dit jaar staat hij als Jazz met Pit-artist in residence onder andere met zijn jazzproject Cinema Paradiso op de Druivenfeesten en met de live-uitvoering van de soundtrack bij de cultfilm Koyaanisqatsi in Den Blank. 

6 & 7 AUGUSTUS
Serreconcerten
Hoeilaart, Druiven Van Camp, Jozef Kumpsstraat 33, 02/657.05.04, www.felixsohie.be