01 mei '24

Weinig gedeeld vervoer

156
door Luc Vanheerentals
Van de Wetstraat tot de Kerkstraat
  • Uit de Koala-taalscreening die de Vlaamse overheid eind 2023 in elke derde kleuterklas liet uitvoeren, blijkt dat in Vlaanderen 11% van de kinderen extra taalondersteuning Nederlands nodig heeft om in de lagere school voldoende taalvaardig te zijn. 4% heeft intensieve begeleid nodig. In de Vlaamse Rand is dat respectievelijk 16% en 6%. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) belooft hiervoor de nodige middelen uit te trekken.
  • In de vervoersregio Vlaamse Rand zijn momenteel slechts 312 van de 2.480 bushaltes toegankelijk voor personen met een motorische beperking. Mits assistentie stijgt dat aantal tot 1.034 bushaltes. Daarnaast zijn er slechts 128 haltes toegankelijk voor personen met een visuele beperking. Dat antwoordt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een schriftelijke vraag van parlementslid Brecht Warnez (cd&v).
  • Tijdens de komende editie van de Gordel op zondag 1 september zullen de organisatoren opnieuw een extra boom aanplanten voor elke geregistreerde deelnemer. Dankzij de Gordel zijn er in onze regio tot dusver 50.000 bomen bijgekomen, aldus minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA). Dit jaar is Dilbeek de focusgemeente.
  • Op 7 mei openen de VUB en UZ Brussel in Zellik een wetenschapspark ‘dat van de Vlaamse Rand een van de meest innovatieve regio’s in Vlaanderen moet maken’. Het project wordt een toekomstige proeftuin voor decarbonisatie, robotica en medische spitstechnologie. De Vlaamse overheid investeert er 30 miljoen euro in. ‘Vlaanderen is vandaag technologisch en innovatief koploper in Europa, en wil dat blijven door er permanent in te investeren’, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
  • Van de 24 miljoen euro die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) investeert in 98 scholenbouwprojecten verspreid over Vlaanderen gaat er 2,2 miljoen euro naar Vlaams-Brabant. Een van de gegadigden is de Vrije Basisschool-Dorpsschool in Kester, die 1,5 miljoen euro investeert in een nieuwbouw met zes klassen voor 139 leerlingen, een polyvalente ruimte, sanitair en administratieve lokalen.
  • Parlementslid Katia Segers (Vooruit) uitte op 20 maart in het parlement kritiek op het feit dat minister Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand, de 26 miljoen uit het Vlaamse Randfonds deze legislatuur niet uitgegeven krijgt. ‘Er is nog 9,5 miljoen euro over die u weigert uit te geven aan echt structureel beleid om de uitdagingen van de Rand aan te gaan’, aldus Segers, verwijzend naar het feit dat de middelen uit dit fonds tot nu toe vooral besteed werden aan bomen en infrastructuur. In zijn reactie verzekerde de minister dat al het geld wel degelijk uitgegeven zal worden.
  • Op de thans gerealiseerde Hoppinpunten in de vervoersregio Vlaamse Rand worden er tot nog toe zo goed als geen deelsystemen aangeboden. Op slechts één locatie staat er een deelauto, op twee plaatsen is dat het geval voor gewone deelfietsen. Dat blijkt uit het antwoord van minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een schriftelijke vraag van parlementslid Marino Keulen (Open VLD).