01 mrt '17

Schepen neemt ontslag

2161
door Tina Deneyer
Opschudding in Sint-Genesius-Rode. Begin februari gaf Vlaams schepen van milieu, afval, containerpark, Nederlandstalig onderwijs, cultuur, bib en senioren Geertrui Windels onverwacht haar ontslag. ‘De maat is vol’, aldus Windels.

‘De samenwerking met het schepencollege is totaal zoek. Zo kan ik mijn job niet naar behoren uitoefenen. Van bij de start werden mijn bevoegdheden uitgehold. Daarna werd mijn budget voor milieu tot bijna nul herleid. Ik werd gedoogd op het college, maar de meeste beslissingen werden de dag voordien genomen op een pre-college zonder mij. Verbrak ik de consensus, dan probeerde men mij te chanteren met het herzien van de luttele subsidies voor de Nederlandstalige verenigingen. Men probeerde mij te verbieden om naar bepaalde vergaderingen te gaan en samen te werken met de administratie.

Ik vind het jammer dat ik na vier jaar moet stoppen, maar met mijn ontslag wil ik deze wantoestanden aan de kaak stellen. Anne Sobrie zal mij vanaf eind maart opvolgen. Ik hoop dat zij op een betere samenwerking zal kunnen rekenen.’ Burgemeester Pierre Rolin ontkent dat er een probleem is. ‘We werken rond allerlei projecten juist heel goed samen met de oppositie’, aldus Rolin aan Belga. ‘We zijn ook voorstander van een goed en zuinig beheer van onze middelen. Misschien heeft de frustratie van mevrouw Windels op dat vlak te maken met het feit dat ze op allerhande kabinetten heeft gewerkt waar er meer middelen waren.’

Het incident werpt in elk geval een flinke schaduw op het beeld van de communautaire vrede dat de voorbije jaren toch is gaan leven. ‘De samenwerking met gemeenschapscentrum de Boesdaalhoeve is stukken beter dan vroeger, dat is juist, maar voor de rest is het schone schijn’, zegt Windels.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.