16 dec '17

Een boze
oudejaarsbrief

2779
door Michaël Bellon
Stijn Meuris gaat al heel zijn beroepsleven vol voor de twaalf stielen. Recent heeft hij een nieuwe plaat gemaakt en debuteerde hij in het theater. En midden vorig jaar stond hij daar plots met zijn jaaroverzicht Tirade. Die krijgt nu een vervolg met Tirade 2.017.

Oefening baart kunst. Er staan meer dan twintig voorstellingen van Tirade 2.017 op het programma, maar in het stand-upgenre heeft men ook die rare gewoonte om daarvoor eerst nog 20 try-outs te spelen.

Stijn Meuris: ‘En dan heb ik begrepen dat ik er eigenlijk nog niet veel doe. Er zijn gevallen bekend, zoals Wim Helsen, die er veel meer spelen. Als je muziek maakt, krijgen de mensen je repetities natuurlijk niet te zien, maar wat ik nu doe, kan ik niet anders dan uitproberen voor een publiek, vaak een man of veertig in een of andere woonkamer. Al merk ik voor het tweede jaar op rij dat de eerste try-out al verdacht veel lijkt op wat het uiteindelijk wordt. Tachtig procent ligt vast. Daarna is het nog wat structuren en volgordes aanpassen, op zoek naar een rode draad.
Ook werken aan de timing van de grappen. Hoewel grappen, ik heb een stuk of vijf try-outs geleden geleerd dat ik eigenlijk geen grappen vertel. Ik ben geen moppentapper en pas eigenlijk ook niet in het comedy circuit. De humor volgt vooral uit het feit dat ik de dingen op zodanige manier vertel dat je begint te denken dat ze niet echt gebeurd zijn, terwijl dat wel het geval is. Wat de politiek in ons land betreft, kan je de werkelijkheid nu eenmaal niet overtreffen met een grap.’

Het zijn voornamelijk politici die je op de korrel neemt. Is het je verontwaardiging die jou op het podium heeft geduwd?

’Ja. Ik ben jaren journalist geweest. Ik heb nog altijd iets met nieuws. Ik ben een obsessionele krantenlezer. Wat de laatste jaren opvalt in de politiek is de hufterigheid die er is binnengeslopen, en waar politici zich vreemd genoeg ook niet meer voor schamen. Vroeger was je nog een beetje beschroomd als je iets dom had gedaan, een raar voorstel had gelanceerd of een belofte niet was nagekomen.
Dat is allemaal weggevallen. Nu kan je met een inferieure intelligentie heel ver geraken in de politiek. Het is ook naïef om te denken dat uit tien miljoen Belgen busladingen vol briljante politici zouden voortkomen. Maar als je eenmaal aan de macht bent zou je wel bepaalde dingen mogen doen ten dienste van de bevolking in plaats van alleen maar voor eigen rekening te rijden.’

Waarin verschilt deze Tirade van de vorige?

‘Deze keer is het centrale thema communicatie. Iets waar wij met zijn allen geen kampioenen in zijn, waardoor het niet raar is dat ook onze politici vaak het omgekeerde zeggen van wat ze menen, en denken overal mee weg te kunnen komen als ze bepaalde electorale gevoeligheden maar vermijden.
Het blijft me ook verbazen hoe wij dat alles normaal vinden. We lezen over de vreemde beslissingen waar weer wordt op teruggekomen. We lezen over de cijfers en de feiten die niet kloppen. Maar we schrijven daarover hooguit een lezersbrief met veel schrijffouten, en de dag erna gaan we weer verder.’

Jij wilt het niet bij een lezersbrief laten?

‘Ik ben heel laat begonnen als conférencier, maar ik voelde meteen dat dit dicht ligt bij wie ik ben. Muziek natuurlijk ook, maar ik amuseer me hier geweldig mee. Ik wil de lezers ook duidelijk maken dat het geen donkere voorstelling is waarin ik anderhalf uur van mijn kloten maak.
Het is echt een jaaroverzicht, maar dan met wat meer echte boosheid dan bij Geert Hoste of Michael Van Peel. Zij blijven achteraf eigenlijk even goede vrienden met de mensen waarover ze het hebben en dat heb ik helemaal niet. Ik ben absoluut geen goede vrienden met de politici waarover ik het heb.’


ZA • 16 DEC • 20.00
TIRADE 2.017
Stijn Meuris over de stand van het land
Zaventem, CC De Factorij, 02 307 72 72