01 feb '18

Extra bos

2640
door Tina Deneyer
Vlaanderen koopt 100 hectare bos in de Vlaamse Rand. Concreet gaat het om een deel van het Hallerbos, de Laarbeekvallei in Dilbeek en de Zennebeemden in Beersel. Het OCMW van Brussel was tot nog toe eigenaar van die stukken bos.

‘Tegen 2019 wil de Vlaamse regering 1.000 hectare extra groen creëren in de Vlaamse Rand’, zegt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. ‘Met deze aankoop ronden we de kaap van de 700 hectare en zitten we dus op schema om die doelstelling te halen.’ Het Agentschap Natuur en Bos zal de nieuw aangekochte bossen beheren. Bedoeling is om ze op mekaar te laten aansluiten via groene corridors zoals bomenrijen en houtkanten. ‘Zo ontstaat er een netwerk waarin dieren zich gemakkelijker kunnen verplaatsen’, aldus Schauvliege.

‘De uitbreiding van het Hallerbos en de aansluiting met het Lembeekbos en het Buizingenbos moet onder meer de boommarter terughalen, die jaren geleden uit de omgeving verdween.’ De natuurverengingen, over het algemeen koele minnaars van de minister, reageren erg tevreden op het nieuws.