10 jun '18

Wandelingen van
een speciaal kaliber

3237
door Herman Dierickx
Op zondag 10 juni organiseren de Natuurgidsen Zoniënwoud een begeleide wandeling in het Bosreservaat Joseph Zwaenepoel, onlangs uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Op de wandeling kom je te weten hoe deze erkenning is toegekend. Normaal gezien is het bosreservaat afgesloten, maar voor de gelegenheid krijg je een inkijk in dit bijzondere natuurgebied waar de mens al sinds 1983 niet meer ingrijpt in de natuurlijke processen. Zo kan je met eigen ogen zien welk pad de natuur voor zichzelf kiest en wat de toekomstige verwachtingen zijn. De wandeling van ongeveer zes kilometer is gratis.

Op zondag 8 juli kan je van dezelfde Natuurgidsen Zoniënwoud de wandeling volgen met als thema roofvogels. Eerst geeft de gids een kort overzicht van de dag- en nachtroofvogels die in het Zoniënwoud aanwezig zijn, en kun je de opgezette exemplaren bekijken die het Bosmuseum rijk is. Toch wel speciaal om die prachtige dieren van zo nabij te zien. De kans dat je ze buiten kunt spotten, is uiteraard veel kleiner. Wanneer dat toch zou gebeuren, zal dat vanop een redelijke afstand zijn en heb je een verrekijker nodig. De wandeling vertrekt langs het Arboretum en doet de oefenrenbaan van Groenendaal met het uitkijkplatform aan. Wie weet is het je dag en vliegt er een speciale roofvogel voorbij? De kans dat je buizerd en torenvalk te zien krijgt, is vrij groot. Naar andere soorten is het gissen. Uilen laten zich sowieso niet zien, want hun rijk speelt zich in de nacht af. Via een ommetje langs de grote renbaan keer je terug naar het Bosmuseum. De wandeling van drie uur is gratis.

ZO • 10 JUN • 14.00
Bosreservaat J. Zwaenepoel
(Unesco Werelderfgoed)
Hoeilaart, Bosmuseum, www.ngz.be

ZO • 8 JUL • 14.00
Roofvogels in Zoniën
Hoeilaart, Bosmuseum, www.ngz.be