28 sep '17

Vrijheid
op onbekend terrein

2592
door Lene Van Langenhove
‘Voor jazz geldt hetzelfde als voor moderne kunst en moeilijke literatuur: vaak raak je gefascineerd door dingen die je niet begrijpt en zoeken voorkomt dat je pad inslijt.’

‘Neem de free jazz van John Coltrane: kon ik als jongen dagenlang draaien en er elke keer wat anders in horen. Vriendinnetjes werden er gek van als ik op zondagochtend vanuit bed met mijn grote teen nog maar eens Ascension opzette.’

Aan het woord is Wilfried de Jong, de Nederlandse theatermaker en schrijver die je misschien vooral kent als presentator van Zomergasten. Hij is ook dj en speelt contrabas. Geen wonder dat zo’n duivel-doet-al bevriend is met Wim Opbrouck, al sinds 2005 als acteur verbonden aan NTGent, regelmatig te zien in series (In De Gloria, Het eiland, De Ronde, In Vlaamse Velden) en films (vorig jaar won hij nog de Prijs voor Beste Acteur voor zijn rol in Café Derby op het Filmfestival van Aubagne) en ook muzikaal actief met zijn drieste combo De Dolfijntjes.

FREE JAZZ

Die twee samen, die de voorstelling We Free Kings maakten, dat moet vonken geven. En jawel, met hun speldrift en bezieling pakten Opbrouck en de Jong als echte kings zaal na zaal in. Zullen de heren van NTGent ook De Factorij kunnen omtoveren tot een bruine kroeg?

Met een titel gelijknamig aan het jazzalbum van multi-instrumentalist Roland Kirk mag je je verwachten aan een wild, associatief avondje waarop jazz de boventoon voert. De vraag die de twee heren zich stellen: houdt mijn vrijheid op waar die van de ander begint?

Het beeld dat daarbij in hun hoofd opdoemt, is dat van een ontmoeting tussen twee koningen. Een koning is immers enkel koning in eigen land, in een ander land heeft hij niks te zeggen. Pas wanneer ze zich losmaken van hun bezit en zich op onbekend ter-rein wagen, kunnen twee koningen elkaar als gelijken ontmoeten.

De zoektocht naar zo’n vrij en onontgonnen gebied, waar egoïsme en machtsvertoon geen kans krijgen, is het uitgangspunt van We Free Kings. En jazzmuziek, de ultieme uiting van vrijheid, is hun gids. Dat gaat van Archie Shepp over Black Flower tot Wes Montgomery.

Opbrouck en de Jong verbeelden de klank van jazzklassiekers, dansen en zingen vol overgave en spelen af en toe zelf op contrabas en accordeon. De voorstelling is doorspekt met humor en poëzie en is een ode aan de verbeelding. Sprekende herten mijmeren over menselijkheid en rechtvaardigheid en halen er zelfs het vers van Alice Nahon bij: ‘t is goed in eigen hert te kijken.

Ook Remco Camperts bezwerende gedicht Lamento passeert de revue. De heren brengen ook teksten van de Jong zelf. Op kinderlijke, fantasievolle wijze beschrijven ze een door dieren bevolkt universum, waarin een echo van Toon Tellegen weerklinkt. Hartverwarmend en royaal, ideaal om na te zomeren.


DO • 28 SEP • 20.00
WE FREE KINGS
NTGent
Zaventem, CC De Factorij, 02 307 72 72