26 jun '15

Ondertussen in de Rand: Niveau kleuterklas

4162
door Gerard uit Brussel
Zoek niet verder. Het beeld van het jaar is gekend. Alain Courtois (MR), schepen van de stad Brussel, die op televisie als een getergde kleuter, tot tweemaal toe treiterig gnagnagna gnagnagna roept omdat hij de terechte vragen van de oppositie over het nationaal voetbalbalstadion niet kan pruimen.

Zoek niet verder. Het beeld van het jaar is gekend. Alain Courtois (MR), schepen van de stad Brussel, die op televisie als een getergde kleuter, het hoofd lichtjes schuin, tot tweemaal toe treiterig gnagnagna gnagnagna uitroept omdat hij de terechte vragen van de oppositie over het nationaal voetbalstadion niet kan pruimen. 

Of hoe je in dertig seconden de wereld kunt laten zien welk een buitengewoon bestuurder je bent. Bijzondere humor, zeker, moest het niet zo pijnlijk zijn. Eigenlijk is het een zwaktebod omdat de schepen geen goede argumenten heeft om dat stadion ‘verkocht’ te krijgen en het vervelend vindt dat anderen blijkbaar anders denken over een nationaal voetbalstadion.

Gnagnagna, het ultieme argument voor een nieuw nationaal voetbalstadion. Bijzonder toch. Courtois had beter de twee wijsvingers over elkaar gewreven en slipslipslip gedaan, want slechte of geen argumenten, het ziet er zo stilletjesaan naar uit dat het stadion er komt.

Nochtans zijn er heel wat vragen te stellen bij dat megaproject. Over de plaats waar het moet komen, over de kosten, over het neerhalen van het Koning Boudewijnstadion (in 2020 of 2022?), over de verhuur aan Sporting Anderlecht.

Misschien kan Courtois ook zijn duim en wijsvinger van dezelfde hand over elkaar wrijven, want over hoeveel Anderlecht betaalt om het stadion te huren, blijven alle monden kuis gesloten. De communicatie van stad en Gewest? Eersteklas ondoorzichtigheid. Vertel maar wat, neem de burger niet te serieus.

Zeker is dat de Brusselse burger jaarlijks vier miljoen euro zal moeten ophoesten aan een stadion waarvan eerst werd gezegd dat ‘er geen cent belastinggeld voor zou worden gebruikt’. Waarmee de eerste schone belofte aan diggelen gaat. Het zal niet de laatste zijn.

Parking C in Grimbergen, Vlaanderen dus, zowat de slechtste plaats ooit. De betrokken gemeente weet nauwelijks van iets. Ondergrondse parking, toegangswegen, verlengen van de metro, het zal de belastingbetaler nog eens 800 miljoen euro kosten. Misschien kunnen enkele Belgische topvoetballers het geld voorschieten? Sommigen verdienen dat bedrag op een jaar.

Tussen haakjes: dertig jaar hevige discussies die niets opleverden, nu kan die metro plots toch doorgetrokken worden. Vreemde kronkel maar, à la bonheur, binnenkort met de metro naar het UZ Jette.

Ach, het zaakje rammelt aan alle kanten, maar Courtois, die internationale handelsreiziger in een nationaal voetbalstadion, weet niets beters te verzinnen dan gnagnagna. Hiermee verdient hij een prominente plaats in het illustere rijtje van Brusselse bestuurders die vooral bekend raakten door hun merkwaardige strapatsen.