06 jul '17

Ontdek
de planten van Dodoens

4212
door Joris Herpol
De Plantentuin in Meise viert deze zomer de vijfhonderdste verjaardag van de geboorte van Rembert Dodoens (1517-1585), één van de grootste plantkundigen van Vlaanderen.

Rembert Dodoens wijdde zijn leven aan onderzoek naar sterrenkunde, geneeskunde en de rol van geneeskrachtige planten. In 1554 publiceerde hij de eerste editie van het Cruydeboeck, een boek met beschrijvingen van planten en hun toepassing.

Het was één van de eerste wetenschappelijke werken hierover in het Nederlands, waardoor de kennis beschikbaar werd voor iedereen die kon lezen en niet alleen voor de mensen die Latijn kenden.

Woordvoerster Manon Van Hoye van de Plantentuin: ‘In juli en augustus kan je in de Plantentuin aanschuiven aan de grote zeshoekige picknicktafel, omringd door verschillende planten uit het Cruydeboeck.’

‘Bij elke plant staat een paneel met de originele tekst uit het boek en enkele leuke weetjes. Ideaal om op een mooie zomerdag je eigen picknick mee te brengen en mee te komen genieten aan de grote picknicktafel met zicht op het Kasteel van Bouchout.’

Bezoekers kunnen ook terecht in de bibliotheek, waar een groot aantal originele werken van de verschillende uitgaven van het Cruydeboeck ter inzage liggen.


info 02 260 09 70 of info@plantentuinmeise.be.