07 nov '17

Boeiende mensen
aan het woord

3014
door Lene Van Langenhove
Wordt zeewater het drinkwater van de toekomst? Als het van bio-ingenieur Marjolein Vanoppen afhangt wel. Op 7 november legt ze in Dilbeek uit waarom. En op 13 november deelt historicus Hans Vandecandelaere er zijn ervaringen met Molenbeek.

Vanoppen heeft een technologie ontwikkeld om zeewater te ontzouten waarbij tegelijkertijd energie wordt opgewekt. Dat is revolutionair, omdat tot nu toe het zuiveren van zeewater enorm veel elektriciteit verbruikt. Om 1.000 liter drinkbaar water uit zeewater te maken, is evenveel energie nodig als de gemiddelde Belg per dag verbruikt. In het Midden-Oosten maakt men al jaren drinkwater van zeewater, maar die technologie is moeilijk toe te passen in regio’s die minder rijk zijn of waar energie een schaars goed is.

Van elke liter water op aarde zijn slechts twee druppels water drinkbaar, de rest is bevroren of zout. Door de toenemende wereldbevolking zal binnen tien jaar één persoon op drie te kampen krijgen met een levensbedreigend watertekort. Als het team van UGent erin slaagt om de technologie van het energieneutrale systeem op grote schaal toe te passen, ligt een oplossing voor een van de grootste uitdagingen van deze eeuw binnen handbereik.

NIET OP ISLAMSAFARI

Een heel ander thema belicht historicus Hans Vandecandelaere. Net voor de aanslagen in Parijs kwam zijn boek In Molenbeek uit, een verslag van twee jaar onderzoek in de Brusselse gemeente. Toen bleek dat de dader van de aanslagen afkomstig was van deze probleemwijk haalde Molenbeek het internationale nieuws. Intussen verscheen de vierde druk van het boek met twee extra hoofdstukken waarin hij de sfeer in Molenbeek beschrijft na de aanslagen in Parijs en Brussel. Opvallend is dat die gebeurtenissen en de negatieve berichtgeving heel wat in beweging hebben gezet in de gemeente.

Natuurlijk is Molenbeek, amper een kwartier rijden van Dilbeek, geen plaatje: de wijk heeft te kampen met hoge werkloosheid, armoede, een gebrek aan goede huisvesting, slechte luchtkwaliteit,... Maar er is ook heel wat in beweging: de kanaalzone is hip en trending, er worden pleintjes aangelegd, er zijn voorbeelden van ingenieuze nieuwbouw en enkele buurtgroepen hebben een fantastische werking. Meer dan ooit is het belangrijk om te nuanceren en zo veel mogelijk stemmen aan bod te laten komen.

Dat is wat Vandecandelaere doet. Voor zijn onderzoek ging hij praten met imams, pastoors, doorstromende en afhakende jongeren, OCMW-ambtenaren, politieagenten, straathoekwerkers, dokters, loft- en kelderbewoners, druggebruikers, getalenteerde commerçanten en huisjesmelkers, maar ook met cultuurfilosofen, antropologen en sociaal geografen. Stuk voor stuk terreinkenners, ervaringsdeskundigen of wetenschappers die samen een beeld schetsen van de geschiedenis van de wijk en haar bewoners.

DI • 7 NOV • 14.00
ZEEWATER, HET DRINKWATER VAN DE TOEKOMST
Marjolein Vanoppen
Dilbeek, kasteel La Motte, 02 466 20 30


MA • 13 NOV • 20.00
MOLENBEEK
Hans Vandecandelaere
Dilbeek, bibliotheek De Wolfsput, 02 466 20 30