01 sep '19

Altijd een uitweg

5376
door Nathalie Dirix
Bij Zuzana en Matus Sekera in de Vriendschapstraat in Hoeilaart voel je je meteen welkom. En ook een beetje op vakantie in Slovakije, het land waarvan ze vandaan komen.

De Slovaakse kruidenthee die Zuzana opdient, komt van Liptov, de streek waar zij en haar echtgenoot opgroeiden. Een bergachtig gebied waar je in de uitgestrekte, ongerepte natuur verloren kan lopen.

VERLIEFD OP DE BELGISCHE KUST

In 2006 besloot Matus zijn echtgenote Zuzana te volgen. Zij werkte als vertaalster voor de Raad van de Europese Unie in Brussel. Met zijn ervaring als IT-architect kon hij onmiddellijk aan de slag bij een bedrijf in Brussel. ‘Ik heb even getwijfeld of ik de stap naar België zou zetten, maar dat is goed meegevallen. Wat ons bijzonder aantrok was de Belgische kust, en dan vooral De Haan. Wat een charmante badplaats!’ Wat vonden ze nog opvallend anders in hun nieuwe land? ‘Het multiculturele van Brussel was voor ons een totaal nieuw gegeven. Wat een contrast met de Slovaakse hoofdstad Bratislava, waar je vooral mensen met dezelfde achtergrond tegenkomt. Het kleurrijke en multiculturele aspect heeft ons van meet af aan aangetrokken. Net zoals het leren en spreken van de Nederlandse en Franse taal’, zegt Zuzana.

HARDE WERKERS

Uit het gesprek blijkt dat er naast verschillen ook gelijkenissen bestaan tussen de Slovaakse en Belgische mentaliteit. Matus: ‘Slovaken zijn harde werkers. Wij houden ervan om een eigen huis te hebben en zijn bereid daar veel inspanningen voor te leveren. De renovatie van ons huis in Hoeilaart heb ik graag gedaan. Ik hou ervan de handen uit de mouwen te steken.’ Klussen is niet meteen aan Zuzana besteed. Geef haar maar een wandeling in het Zoniënwoud of een online cursus over psychologie. Wandelen doet ze het liefst in het gezelschap van Matus. ‘Weet je wat ik zo aan hem waardeer? Zijn oplossingsgerichte manier van denken. Doet er zich een probleem voor, dan is hij de eerste die met een oplossing voor de dag komt. Hij ziet altijd een uitweg. Zijn positieve kijk op het leven heeft mij al vaak geholpen om met moeilijke situaties om te gaan. Hij blijft niet bij de pakken zitten en dat moedigt je aan om door te gaan.’

LEREN VISSEN

In zijn vrije tijd doet Matus vrijwilligerswerk voor de gemeente Hoeilaart. Bij evenementen is hij regelmatig fotograaf van dienst. Daarnaast zet hij zich ook in voor CoderDojo. Dat is een organisatie die kinderen leert programmeren. ‘Het is zalig om kinderen te leren hoe ze hun eigen games kunnen programmeren. De vreugde die ze daaruit halen, is prachtig om te zien.’ Matus is ervan overtuigd dat je mensen een grote dienst bewijst door ze niet afhankelijk te maken. Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.’ Zuzana benadrukt hoeveel vreugde Matus haalt uit het doorgeven van zijn kennis aan kinderen. Zij kijkt uit naar de dag dat zij zelf kinderen zullen hebben. In 2016 dienden ze een aanvraag voor adoptie in. Begin 2019 werden ze geschikt verklaard. ‘Wij zijn er klaar voor om kinderen in ons leven te verwelkomen en ze een toekomst te geven.’

MOOISTE PLEK IN SLOVAKIJE
De bergachtige streek Vysoké Tatry.

LEKKERNIJ
Bryndzové halusky, aardappelpasta met schapenkaas en spekjes.

MOOISTE HERINNERING
Met mijn grootvader druiven plukken en wijn maken.