31 jan '20

Brihang met de pet

3541
door Michaël Bellon
Alweer een Belgische rapper die alleen nog maar voor volle zalen speelt. Sinds zijn single 'Steentje' onlangs op de zesde plaats eindigde in de Lage Landenlijst is the sky the limit voor Brihang, die wel met zijn voeten op de grond blijft.

Brihang is de verbindende schakel tussen West-Vlaamse succesverhalen als Het Zesde Metaal, ’t Hof van Commerce en de hedendaagse Brusselse rapgeschiedenis zoals die door Zwangere Guy en Stikstof wordt geschreven. Boudy Verleye - zoals Brihang in het echte leven heet - is immers afkomstig uit Knokke-Heist, maar woont in Brussel. Hoewel hij aan zee al begon te rappen in het collectief De Feesters, is hij beeldend kunstenaar van opleiding. Na een Brihang tussenstop in Gent belandde hij in Schaarbeek, meer bepaald in de Avenue Deschanel zoals één van de nummers op zijn nieuwe plaat Casco heet.

In 2014 won Brihang de talentenwedstrijd De Nieuwe Lichting bij Studio Brussel en mocht hij voor het eerst naar Pukkelpop. Niet lang nadien lag zijn debuutalbum Zolang mogelijk in de etalage en leende hij zijn stem aan de gevallen wielerheld Frank Vandenbroucke voor de voice-over in de documentaire Ik ben God niet. Ondertussen kan de bescheiden rapper het succes nog maar moeilijk onder controle houden. Nauwelijks was zijn nieuwe single Steentje uitgebracht als voorbode voor Casco of het belandde op de zesde plaats in De Lage Landenlijst van Radio 1. Vóór een absolute klassieker als Mia van Gorki. Sindsdien volgden opnieuw triomftochten op Pukkelpop en in een uitverkochte AB, waar de tournée werd op gang getrapt die nu langs Nosta in Opwijk passeert.

Strombeek

Brihang is dus duidelijk één van de nieuwe spreekbuizen van de jonge generatie, die zich herkent in zijn persoonlijke teksten en gecharmeerd is met de do it yourself-manier waarop ze op muziek worden gezet. Want wat niet iedereen weet, is dat Brihang zijn muzikale en andere creaties assembleert in een heus atelier, en dat die speeltuin te vinden is in de tijdelijke creatieve ruimtes die Entrakt verhuurt aan het sportterrein van Strombeek, waar over afzienbare tijd flats worden gebouwd. Brihang trekt daar met de fiets of de minivan naartoe om te werken, en kwam er op de naam Casco, dat zoiets betekent als veredelde ruwbouw. De plaat ademt de sfeer van de tot opnamestudio omgebouwde voormalige kleedkamer waar ze is gemaakt. Je kan ze zien als half afgewerke architectuur die je nog naar eigen smaak kan inrichten. Met gestripte songs die het moeten hebben van minimalistische beats en arrangementen, en die alle plaats laten aan de meanderende teksten. Brihang profileert zich immers meer en meer als een poëtische slammer dan als een rapper. Er zijn zelfs opnames van gesprekken met zijn vriendin op de plaat gesmokkeld en de hoesfoto werd met een wegwerpcamera gemaakt. Wie de videoclip van Steentje nog niet heeft gezien, moet die overigens maar eens opzoeken. Ook het blok beton dat daarin letterlijk aan het been van Brihang hangt is in zijn atelier verzonnen en belandt uiteindelijk op een plek die de bewoners van de Rand maar al te goed kennen: de Brusselse Ring.

VR · 31 JAN · 20.30
Brihang
Opwijk, Nosta-Nijdrop, 02 263 03 43