01 mrt '20

Duizendblad 

3585
door Lene Van Langenhove
Een zo breed mogelijk assortiment kruiden telen, volledig biologisch en volgens de seizoenen. Dat is het concept van Duizendblad. Het is een schatkamer aan planten en kruiden, waarvan je slechts een klein deel in de winkel vindt.

Yo De Beule is in Ternat een kleine tien jaar bezig met het telen van kruiden, eetbare bloemen en pittige blaadjes. Zij werkte als redacteur, maar planten konden haar al als kind bekoren. ‘Ik fietste graag tussen de weiden en was gefascineerd door wat daar groeit en bloeit. De diversiteit aan planten heeft me altijd geboeid. Later liep ik als een maniak rond in kwekerijen om al die verschillende soorten te leren kennen. Na mijn herboristenopleiding, op mijn veertigste, zette ik de stap om een tuinbouwbedrijf te beginnen. Als starter zocht ik iets waarvan je op een kleine oppervlakte veel kan telen. Kruiden zijn daarvoor ideaal. Via slimme combinaties kan alles op een compacte manier groeien.’

Pionier

Het is niet overdreven om De Beule een pionier te noemen. ‘Toen wij startten, boden Vlaamse kruidentelers klassiekers als bieslook en peterselie aan, maar op een paar uitzonderingen na werd het gros geïmporteerd. Dankzij de chef-koks, de ambassadeurs van de goede smaak, is er nu een markt voor alle gekke dingen die wij telen. De Flemish Foodies hadden als eerste aandacht voor de herkomst van hun ingrediënten en gaven een boost aan de lokale productie.’

Duizendblad levert onder meer aan Brasserie Julie, Restaurant Michel en het Plotercafé. Ook het bekroonde restaurant Humus x Hortense is een trouwe klant. Naast de chefs nemen ook biomarkten zoals Les Tanneurs kruiden af. Daar is het assortiment eenvoudiger maar wel lokaal en seizoensgebonden. Zo levert ze in de winter geen basilicum maar wel zuring. Wat groeit er nog zoal op het veld deze periode? ‘Met het zachte weer geeft venkel nog altijd blad. We snijden een aantal mosterdbladsoorten, die geven veel smaak aan gerechten. En er is dit jaar nog steeds zeeaster, pimpernel, citroentijm en rozemarijn.’

Aanpassen

Alles wordt buiten geteeld. Grof geweven winterdoeken beschermen de planten, dat scheelt een graad of vier. Toen de serre vorig jaar wegwaaide, moest De Beule op zoek naar andere oplossingen. ‘Zo ontdekten we dat onze tunnelplanten het tegenwoordig best aankunnen met die extra bescherming van bladeren en stro. De ranonkels geven we extra beschutting met tijdelijke tunneltjes van buizen en folie. Het is experimenteren en constant bijleren. Een extra uitdaging is het veranderende klimaat. Wij voelen dat heel hard. Seizoenen zijn niet meer te voorspellen. We waren niet weerbaar genoeg in de eerste extreem droge zomer, maar we hebben bijgeleerd. Het wispelturige klimaat dwingt je om alles voortdurend in vraag te stellen. Er is niet één juiste methode die je vervolgens altijd kan toepassen.’

Jezelf heruitvinden, daar weet De Beule alles van. Sinds twee jaar biedt het ecologische tuinbouwbedrijf ook bio snijbloemen aan. Alweer pionierswerk. ‘We teelden altijd al bloemen voor de biodiversiteit. Vanuit de horeca kwam er veel vraag naar boeketten en we wilden het erop wagen. Het blijkt helemaal mijn ding te zijn! Het is ook tof om een nieuwe markt af te tasten. Ook hier volgen we de seizoenen en kiezen we voor soorten die elders moeilijker te vinden zijn. Mijn specialiteit zijn dikke, volle tuinrozen, die vind je niet snel in een bloemenwinkel. De geur vind ik ook heel belangrijk.’ De oogst gaat naar Blommm, enkele Brusselse floristen en naar de bloemenabonnementen. In de aankleding van feesten kan De Beule al haar creativiteit kwijt. ‘Grote ruimten decoreren, zoals een schuur of een historisch huis, is uitdagend. Heerlijk om na te denken over wat past qua kleur, sfeer en tijdsgeest.’