01 nov '21

Winnaars postkaartenwedstrijd

5010
door
Huisfotografen Tine de Wilde (gemeenschapskranten) en Filip Claessens (RandKrant) bogen zich over alle inzendingen voor de postkaartenwedstrijd in Linkebeek en Sint-Genesius-Rode. Ze leggen uit waarom ze juist voor deze winnende foto’s gekozen hebben.

HÉLÈNE QUOIDBACH

 

 

Een typisch Belgisch straatbeeld met zware verlichtingspalen en wilde berm, klaargemaakte akker, ietwat desolaat, vreemd hoekhuis en fris meisje op fiets. De compositie is evenwichtig met een mooi lijnenspel. De lijnen nemen de kijker mee, maar worden afgesneden door het kader. Ze lopen nergens naartoe. Dit geeft de opname een onbestemde sfeer die nog eens benadrukt wordt door het huis. Het meisje op de fiets breekt die desolate sfeer.

 


 

DIDIER GOOSSENS

 

 

Een leuk en vrolijk beeld: feest in het dorp (Sint-Genesius-Rode), een Minion in combinatie met de kerktoren. Een duidelijk voor- en achtergrondeffect en een herkenbare locatie, mooie vormcontrasten tussen de gebogen, speelse lijnen van de ballonen en de strakke lijnen van de kerk op de achtergrond. Samen met het licht op de achtergrond en de voorgrond die in de schaduw valt zorgt het voor spanning in het beeld.

 


 

BART AZARE

 

 

Een mysterieus, suggestief beeld met de herfstboom op de voorgrond, licht ondergegane zon, sterrenhemel en blauw-rode lichtstreep met weerspiegeling in het water, waarbij je zelf mag bedenken wat dit is. Mooie kleurcontrasten komende van verschillende lichtbronnen in het duister. Knap nachtbeeld met mooie overgang van warme kleuren naar de koele, blauwe tinten van de nacht.


 

Een winterse boom in tegenlicht. De silhouetten van de boom, de persoon en de honden zijn scherp afgetekend tegen de stralend blauwe lucht. Mooie compositie door lichte helling, mooie textuur van het gras op de voorgrond. Zeer knap beeld, het tegenlicht zorgt voor het nodige drama en accentueert de vormen van de onderwerpen. De boom staat op 1/3 van het beeld. Deze asymmetrie zorgt voor spanning die wordt benadrukt door de twee honden aan de ene kant en de persoon aan de andere kant. De boom heeft net voldoende plaats in het kader om tot zijn recht te komen.

 


 

RIK OTTEN

 Een leuk straatbeeld met rondsnuffelend hondje tussen gekleurde rijhuizen en kleurrijke bloemenpartij. Heel ritmische beeld: lijnen, vlakken, kleuren komen terug en dit geeft structuur aan de foto. De lijnen en verkleining van de onderwerpen zorgen voor heel veel diepte. Het ritme van rechte vlakke wordt dan weer gebroken voor de organische vormen van de planten en bloemen en vooral dat ene ronde raam. Dit zorgt voor spanning in de compositie. De trouwe viervoeter maakt het plaatje compleet, en de leiband geeft aan dat het beeld buiten het kader doorloopt.

 


 

JEAN ABRAHAM

 

 

Een poëtisch sneeuwlandschap: je bevindt je alleen in een wit, stil landschap, even weg van de bewoning en bedrijvigheid die je in de verte ziet. De zachte pastelkleurige blauw-paarse luchtschakeringen sluiten aan bij de rood-oranje daken en gevels van de woningen in de verte. De witte sneeuwlaag poetst al de details weg. In de plaats daarvan zorgen de schaduwen van de bomen voor een speels ritme op de voorgrond. Het landschap op de achtergrond wordt geflankeerd door struiken links en boom rechts. Dit creëert een mooie overgang tussen voor- en achtergrond.

 


 

PATRICIA GROBBEN

 

 

Nieuwsgierige koeien komen je tegemoet in avondlicht. Leuk beeld in warm tegenlicht met lensflare. Door het tegenlicht word je in de foto gezogen en op je weg naar de achtergrond ontmoet je een bende koeien die gewillig poseren voor de lens. Het spel van licht en schaduw zorgt voor spanning in het beeld.

 

 

Een landschap met hoeve in prachtig warm licht. Het beeld is laagje per laagje opgebouwd, de groene graspartij, de schakeringen in het veld leiden uiteindelijk tot de expressieve driehoek van de oude, statige hoeve die mooi afsteekt tegen de krachtige lucht. Deze lucht is indrukwekkend en zorgt voor een mooi kleurcontrast met warme aardetinten van de velden en de hoeve. De boompjes aan de horizon zorgen voor een ritmisch lijn die de aandacht ook richting hoeve stuurt.

 


 

PIERRE-JÉRÔME DETRY

 Doorkijkvenster van Novarode met zicht op Sint-Genesius-Rode dorp. Mooie werking van voorgrond met massieve muur met oude, ’geleefde’ stenen, ‘1835’, ‘Hello’ en achtergrond met een scherp zicht op Novarodepark en dorp met gemeentehuis en kerk. Een kader in een kader om twee verschillende onderwerpen te verenigen in één beeld en zo de aandacht van de muur naar de achtergrond te drukken. Het contrast tussen beide onderwerpen maakt het een boeiend beeld.

 

 

Een surrealistisch beeld met poortje tussen twee betonnen paaltjes en ijzeren verankeringen zonder afsluitingsdraad en zicht op een statig herenhuis in de verte. Mooie dieptewerking. Het zijdelings licht zorgt voor schaduwen die de textuur van het landschap benadrukken. Dit schept een knappe overgang tussen voor- en achtergrond die door de schaduwlijnen in het veld met elkaar verbonden worden. Ook de plaatsing van het hek is zeer goed, op één van de sterke punten van de compositie. Door het standpunt en het licht komt de vorm van het hek perfect uit t.o.v. de ruimte erachter. De boom links in het veld probeert het evenwicht erin te houden.

 

Proficiat aan de winnaars.