01 mrt '22

Verkoopakten Coloma

2034
door Tina Deneyer
Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft na een tip van de lokale heemkundige kring op een veiling twee verkoopakten uit 1611 bemachtigd van het kasteel Coloma. De historische documenten van meer dan 400 jaar oud geven een en ander prijs over de geschiedenis van het kasteel en het domein.

‘De akten beschrijven de verkoop van het domein van de Brusselse patriciërsfamilie Van den Hecke aan Antonio Suarez de Arguello en zijn echtgenote Theresia de Arce y Ponce’, vertelt burgemeester Jan Desmeth (N-VA). ‘Zij waren niet de minste, want Antonio was op dat moment privésecretaris van landvoogd Albrecht die toen, samen met zijn echtgenote Isabella, over de Zuidelijke Nederlanden heerste.’

‘De documenten markeren een belangrijk scharnierpunt in de geschiedenis van Coloma’, vult historicus Raf Meert aan. ‘Lange tijd werd voorgehouden dat Coloma ontstond uit een oud, middeleeuws domein met een verdedigingsburcht. Maar het tegendeel blijkt waar. Wat vandaag een natuurlijk geheel lijkt, werd in verschillende percelen en op verschillende tijdstippen door de opeenvolgende eigenaars aan het domein toegevoegd. Coloma werd op een braak terrein opgericht. Rijke Brusselaars lieten in de onmiddellijke buurt van de stad een buitenverblijf inrichten, waar ze vooral tijdens de zomermaanden vertoefden.’ De gemeente wil op 13, 14 en 15 mei de akten aan het grote publiek laten zien ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde landhuis De Viron, vlak bij het kasteel.