01 apr '22

Sluiting zwembad domein Huizingen

2888
door Tina Deneyer
Gedaan met zwemmen in het provinciedomein van Huizingen. Het openluchtzwembad gaat dicht. Dat heeft de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant beslist.

‘Het zwembad is een kwarteeuw oud’, licht gedeputeerde Ann Schevenels (Open VLD) toe. ‘Ondanks jarenlange investeringen is een verdere uitbating maatschappelijk niet meer te verantwoorden. De technieken, de energieprijzen en de hedendaagse inzichten over duurzaamheid betekenen het einde voor verwarmde chloorbaden in openlucht. Vandaag is de technische installatie in Huizingen niet meer operationeel. Door de schaarste aan vervangonderdelen is een herstelling onmogelijk. Een renovatie of volledige vernieuwbouw van het zwembad is onbetaalbaar.’ En dus gaat het zwembad niet meer open. Ook de openluchtbaden in de provinciedomeinen van Kessel-Lo en Diest sluiten respectievelijk in 2025 en 2026. Als alternatief belooft het provinciebestuur om in te zetten op speelplekken met natuurlijk water.

De beslissing viel in slechte aarde bij oppositiepartijen Groen, Vooruit, PVDA en Vlaams Belang. ‘We zijn niet voor energieverslindende infrastructuur, maar wel voor een zwemvijver zoals in Deurne’, merkt Groen-fractieleider Tie Roefs op. Bertrand Demiddeleer, provincieraadslid voor Vooruit: ‘De afbraak van het complex en een herbestemming ervan kosten ook veel geld. Het zwembad heeft een sociale en recreatieve functie en is een trekpleister voor het domein van Huizingen. Wie wordt hier de dupe van? De gezinnen die zich geen dure vakanties kunnen veroorloven. En dat terwijl onze zomers steeds warmer worden.’ Ook Vlaams Belang vindt de sluiting onbegrijpelijk. ‘Het openluchtzwembad van Huizingen was één van de weinige plekken in de regio waar je nog in openlucht kon zwemmen. Net nu de behoefte aan afkoeling en gezonde buitenactiviteiten groter is dan ooit, is deze beslissing onbegrijpelijk’, zegt Vlaams parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang), die ook wijst op de economische meerwaarde van het zwembad. PVDA heeft intussen een alternatief zwemplan opgesteld.