01 okt '22

Koers maskeert voetbal

1104
door Herman Dierickx
Bij het schrijven van deze tekst is Remco Evenepoel zesendertig uur wereldkampioen wielrennen op de weg. Op de trein lees ik de commentaren van onder meer Eddy Merckx en José De Cauwer, van Dirk De Mol, en enkele buitenlandse hoofdlijnen.

Merckx die, bij mijn weten, voor de eerste keer zegt dat een prestatie van een wielrenner merckxiaans is. Of de immer nuchtere en scherpe Hans Vandeweghe, die voor zijn doen heel lovende woorden gebruikt voor de gloednieuwe kampioen. Ja, die prestatie moet heel speciaal zijn geweest. En dan moet de viering nog komen. De aankondigingen van het parkoers dat de jonge kampioen komende week gaat afleggen, tot en met de Grote Markt in Brussel, zal zeker ook speciaal zijn.

Misschien komt die knalprestatie van Evenepoel nog niet zo slecht uit. Want boven de Rode Duivels trekken zich donkere wolken samen. De droom om wereldkampioen te worden, is waarschijnlijk… een droom. Want gisterenavond, inmiddels tweeëntwintig uur geleden, alweer verloren. Van Nederland. En de prestatie van donderdag ervoor tegen Wales maakte ook niet veel supporters wild, al werd er wel gewonnen.

Koers maskeert voetbal, zoiets? Tja, waarom ook niet? Als het zo uitkomt is het meegenomen. Het is alleen de vraag wat er gebeurt wanneer de Belgen in Qatar vroeg moeten afdruipen. Hopelijk zorgt dat niet voor een collectieve depressie bij de bevolking. Die kunnen we missen in dit jaar vol kommer en kwel.