01 jun '24

‘Ik ben een globetrotter’

537
door Joris Herpol
Xavier Mushiete (29) uit Alsemberg werd door Tine De Sauter aangeduid om de ketting voort te zetten. Mushiete is chef-kok in restaurant Kwadeplas in Sint-Genesius-Rode en een globetrotter.

Xavier Mushiete is afkomstig uit Alsemberg en heeft Congolese roots. ‘Mijn vader komt uit Congo, mijn moeder uit Nederland. ‘Ik ben geboren in Halle en groeide op in Alsemberg, waar we altijd hebben gewoond en waar ik naar Sint-Victor ging. We zijn thuis met vier kinderen: mijn zus, twee broers en ikzelf. Ik woon hier heel graag. In Alsemberg kennen de buren elkaar. Nadat ik in het Sint-Victorcollege afstudeerde, volgde ik communicatiemanagement aan de Erasmushogeschool in Brussel, maar ik merkte dat ik liever in de keuken stond. Daarom volgde ik kokschool aan het COOVI in Anderlecht. Een job in de keuken ligt mij.’

Stilzitten staat niet in zijn woordenboek. ‘Ik heb al geproefd van heel wat landen en culturen. Ik ben altijd onderweg en reisde al naar Burkina Faso, Congo, Mexico, Zuid-Amerika. Ik heb gewerkt in een restaurant in Mexico. Ik had plannen om verder te reizen naar Argentinië, maar toen kwam corona en was niets meer mogelijk. In feite ben ik een globetrotter die zich in verschillende culturen thuisvoelt. Nu woon ik met twee huisgenoten vlakbij de Elsemheide. Zeer aangenaam. Mijn familie is trots op wat ik met Kwadeplas uit de grond heb gestampt.’

Elkaar aanvullen

Kwadeplas is het restaurant dat Mushiete, samen met Ian, na corona heeft opgestart. Voordien was de gerestaureerde hoeve een ijssalon. ‘Ian staat in voor de bediening, ik werk in de keuken. Ian was eerder aan de slag in het Gravenhof in Dworp en Alzenbar in Alsemberg. Ik werkte verschillende jaren in de keuken van Bistro Vincent, Bistro Teirlinck, Boelekewis en in een restaurant in Mexico.’

‘Verse producten zijn belangrijk in mijn keuken. Ik experimenteer er graag mee. We bieden kwaliteitsvolle, lokale producten aan en steken de Belgische kost in een nieuw jasje. Kwadeplas heeft Belgische klassiekers op de kaart, zoals stoofvlees of ribbetjes, maar je kan ook gewoon iets komen drinken. Het is hier overigens heel fijn om te wandelen. Je hebt de Hof Ten Hout-wandeling die door het Waterloosveld gaat. Binnenkort zou de gemeente aan de overzijde een rolstoeltoegankelijke speeltuin bouwen. Ook het restaurant is rolstoeltoegankelijk.’

Grenzen opzoeken

Wanneer Mushiete niet achter de kookpotten staat, maakt hij tijd om met de vrienden op stap te gaan. ‘Café de Cult – zoals wij het noemen – in Alsemberg is onze stek. Het is de bar van het cultuurcentrum de Meent. Ik ga ook graag naar het Gildenhuis in Dworp. Op restaurant ga ik naar De Post in Linkebeek of de Drie Fonteinen in Beersel.’ Daarnaast doet hij aan crossfit. ‘Dat is afzien, maar ik heb dat nodig. Crossfit is eigenlijk een ingekorte, intensieve fitnesssessie. Je gaat een uur ontzettend hard en constant in het rood. Belangrijk is wel dat je goed opwarmt en stretcht om blessures te vermijden.’