23 feb '17

Frequentie Ethiopië

3294
door Mirek Cerny
Jazz, afro, funk, soul en latin. Dat alles biedt het programma Ethio Frequencies van de twee bands Black Flower en Akalé Wubé.

In de jaren vijftig werden voor het eerst westerse muziekinstrumenten naar Ethiopië verscheept. Mulatu Astatke, nu wereldbekend, mengde toen de pentatonische toonladder met allerlei stijlen zoals jazz, funk of soul, de Ethio-jazz was geboren.

Black Flower is het instrumentale combo rond saxofonist-fluitist-componist Nathan Daems en drummer Simon Segers (Absynthe Minded, Stadt, De Beren Gieren), kornettist Jon Birdsong (Beck, Calexico, dEUS), keyboardist Wouter Haest (Los Callejeros, Voodoo Boogie) en bassist Filip Vandebril (Lady Linn, The Valerie Solanas, Antwerp Gipsy Ska Orkestra) in zijn rangen.

De band is bedreven in een muziekstijl waar Oosterse invloeden, Ethiodub en jazz elkaar vinden. Gilles Peterson van BBC Radio 6 noemde hen ‘briljant’, en ook in België kan de band op bijval rekenen. ‘Het is één van België’s beste bands van de afgelopen jaren’, dixit Kurt Overbergh van de Ancienne Belgique.

Ook de Franse band Akalé Wubé is geïnspireerd door het Ethio-jazz repertoire. In hun thuishaven Parijs nodigen ze met regelmaat artiesten uit, waaronder Manu Dibango, Femi Kuti, Girma Bèyènè en anderen. Noem ze gerust de voortrekkers van de Franse Ethio-scene. De groep werd in 2009 gesticht en speelt uitsluitend Ethio-jazz, muziek sterk beïnvloed door Etiopische funk-jazz van de jaren 1960 en de hedendaagse muziek uit Ethiopië. Akalé Wubé speelde meer dan tweehonderd concerten in Europa, Azië en Afrika. Ervaring genoeg. • Mc


DO • 23 FEB • 20.30
Black Flower / Akale Wubé
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43