01 mrt '17

Eylenbosch

4325
door Tine De Wilde
Oude kratten met bierflesjes, houten vaten, weegschalen, tobbes... Urban explorers konden zich begin deze eeuw volledig laten gaan in de verlaten brouwerij Eylenbosch aan de Ninoofsesteenweg.

Het brouwerijcomplex staat als een baken in het landschap, op de buitengevels prijkt nog steeds in grote letters ‘Brouwerij Eylenbosch’. Hier werd gedurende meer dan 100 jaar, tot in 2001, een stevig kriek- en geuzebier gebrouwen. Het lambiekbier Spanuit, later Spanik, samensmelting van Spanuit en Lambiek, was een van de huisbieren.

Schepdaal was trouwens gekend voor zijn lambiekbrouwerijen: Eylenbosch en De Troch in het gehucht Spanuit, De Neve en Goossens in Sint-Gertrudis-Pede. De verschillende gebouwen werden doorheen de jaren opgetrokken rond een centrale binnenkoer: brouwtoren, bottelarij, opslagplaats, twee woningen, degustatieruimte. Op de eerste verdieping had je de monumentale brouwerszaal van tien meter hoog met de grote ketels. Ten oosten hiervan bevond zich de ruimte met het koelschip, tegen de noordgevel de fabrieksschoorsteen.

In  2001 sloot de brouwerij haar deuren en in de jaren die volgden, werd de fabriek volledig ontmanteld, de ketels en andere installaties uitgebroken. In plaats daarvan gapen nu grote ronde gaten in de vloeren. Na een dodelijke val bij een paintballgevecht werd het pand meteen opgenomen in het lijstje van spooklocaties. Het gebouw ligt er nu lelijk toegetakeld en volledig leeggeplunderd, tot dakleien toe, bij.

Wat staat er met dit industrieel erfgoed te gebeuren? Al jaren is er sprake van reconversie tot wooncomplexen. Of brouw hier opnieuw een lekker lambiekbier. Of combineer beide. De overeind gebleven ijzeren letters van de dakreclame geven enkel nog PANIK te lezen.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.