01 sep '16

Royaal in het groen

5949
door Tine De Wilde
HOEILAART In het Zoniënwoud, aan de rand van een uitgestrekte open grasvlakte ligt een eenzaam, statig paviljoen. Dit gebouwtje uit 1924 was de koninklijke loge van de hippodroom van Groenendaal.

Eind 19e eeuw gaf koning Leopold II zijn buurlanden het nakijken door een renbaan van overtreffende trap te bouwen. Ze genoot internationale faam, temeer omdat in de loop van de jaren een unieke, rechte strook van 1,6 km in het lange parcours opgenomen werd en een achtvormige hindernissenpiste. Zowel de kleine man als de beau monde kwamen in Groenendaal hun gok(je) wagen. Het was een wereld op zich met twee langgerekte metalen tribunes met gietijzeren ornamenten, stallingen, waag, infirmerie, jockeyzaal en zelfs een eigen spoorlijn.

Vanuit de koninklijke loge volgden de koning en zijn entourage de wedstrijd, vanop de terrassen of door de grote raampartijen van de binnenruimte. Eind 20e eeuw was de glorietijd van de paardenrennen voorgoed voorbij en begin 21e eeuw werden alle resterende gebouwen afgebroken, op één na.

De restauratie van het volledig vervallen paviljoen startte in de zomer van 2015. Vanaf september 2016 kan je in de herboren Koninklijke Loge in de benedenruimte uniek vergaderen in het groen of als koppel romantisch overnachten op de bovenste verdieping die werd ingericht als slaapkamer. Laat de wagen aan de kant. Op deze plek geraak je, als deel van de beleving, enkel te voet, te fiets of te paard.