01 nov '15

De Pit

4708
door Tine De Wilde
Het is een hectische wereld waarin wij voortdurend manoeuvreren. ‘Voorzichtig zijn en uitkijken’, is de boodschap. Voor slechtzienden en blinden is naar buiten gaan, uit hun vertrouwde, beschermde omgeving, al helemaal een gevaarlijke onderneming. Ganspoel wil hierin verandering brengen.

Ganspoel is een centrum voor de begeleiding van kinderen, adolescenten en volwassenen met een visuele beperking. Vorig jaar opende in hartje Tervuren De Pit, een splinternieuw huis waar acht slechtziende of blinde jongeren onder begeleiding samenleven. A2D architects tekende het ontwerp in nauw overleg met Ganspoel.

De woning is helemaal afgestemd op de noden van de jonge bewoners voor wie lichtinval, geluid en eenvoud heel belangrijk zijn: grote raampartijen met natuurlijk daglicht, gangen met helder, wit kunstlicht en telkens één wand in houtreliëf om weergalming tegen te gaan. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping bevinden zich een ruime garage, negen slaapkamers en drie badkamers, alle met felgroene deuren.

Vrolijk gekleurde keramische reliëftegels op elke verdieping wijzen de weg en duiden, in braille, de verdieping aan. De jongeren maakten ze samen met kunstenares Veerle Van den Broeck die ook het beeldhouwwerk in de buitengevel maakte.

Boven kom je op de leefverdieping: een grote, open keuken waar zelf gekookt wordt, een zithoek met ruim terras en een studio om jongeren in te werken als ze op eigen benen willen staan. Buitengaan en thuiskomen kan veilig in de smalle Nieuwstraat. De gelijkvloerse verdieping springt immers in ten opzichte van de gevellijn zodat ruimte vrij komt voor een overdekt voetpad.

En uitgaan, dat doen de jonge bewoners maar al te graag. Zwemmen, judo, winkelen, een wandeling, ... het kan nu allemaal. Dankzij het hartelijke onthaal van buren, vrijwilligers en de gemeente, die zopas aangepaste wandelroutes aanlegde in de belangrijkste omliggende straten, voelen de jongeren zich hier helemaal thuis.