01 mrt '18

 Slinger 

3087
door Tine De Wilde
Waar komen we terecht als zelfstandig wonen niet meer lukt? En hoe creëren architecten, ondernemers en zorgverleners een leefomgeving op mensenmaat waar senioren zich zoveel mogelijk thuis en in de wereld voelen? Actuele, complexe materie.

De provincie Vlaams-Brabant selecteerde de nieuwe seniorencampus Qaly in Alsemberg voor de tweejaarlijkse architectuurprijs 2017. De architecten van bureau 51N4E bedachten een slingervormig grondplan om het vooropgestelde, uitgebreide woonprogramma waar te maken.

Het geheel integreert zich elegant in het omliggende bebouwde landschap en interageert met zijn omgeving. Het woongedeelte ligt achterin en bakent aan de ene zijde de bestaande verkaveling af. De kant naar de Alsembergsesteenweg geeft uit op een groot nieuw glooiend park dat overloopt in Domein Rondenbos. De slingerbeweging van het gebouw genereert naar buiten gerichte ruimtes met uitzicht op het park en inhammetjes, ideaal voor een klein terras of binnentuintje. Ook in de gangen zorgt de golfbeweging voor een beleving op mensenmaat. Gemeenschappelijke eet- en zitruimtes en individuele kamers vol natuurlijk licht wisselen elkaar af. De grote houten raamkaders en zachte tinten van het interieur hebben een warm, huiselijk karakter.

Met aan de ene kant van de hoofdingang het rusthuisgedeelte met 40 kamers en aan de andere kant 42 assistentiewoningen kunnen senioren met verschillende zorgbehoeften hier van gepersonaliseerde zorg genieten. De brasserie met terras naar Domein Rondenbos is de link met de aangrenzende gemeenschap en nodigt uit om hier halt te houden voor gezelligheid en ontmoeting.