01 mrt '22

Je eigen weg
volgen

1564
door Michaël Bellon
De West-Vlaamse Brusselaar Brihang sluit zijn tweede plaat Casco af met een tour van theaterconcerten in de culturele centra, die de rapper ook in Dilbeek en Alsemberg brengt. Voor een uiteenlopend publiek van jonge fans en oudere nieuwsgierigen.

Wanneer we Brihang spreken, is hij net even aan zee, waar zijn dochtertje van bijna twee kennismaakt met het strandzand dat aan haar voeten blijft plakken. Hij blaast even uit in Knokke, waar zijn ouders nog altijd wonen. ‘Als ik hier ben, dan adem ik heel diep in, en probeer ik een beetje van die lucht mee te nemen naar Brussel’, lacht Brihang, die met zijn vrouw al een tijdje in de hoofdstad woont. Niet meer in de Avenue Deschanel, die hij bezong op zijn tweede plaat Casco, maar wel nog in Schaarbeek.

Jonge fans en senioren

Sowieso krijgt Brihang ook de rest van Vlaanderen te zien tijdens zijn Casco-theatertour die begin januari startte. ‘Ik herinner me dat we deze toer al eind 2020 planden als afsluiter van de plaat. We gingen ervan uit dat de coronasituatie tegen dan wel genormaliseerd zou zijn, maar uiteindelijk bleek het toch moeilijk om te repeteren en te investeren in een concertreeks die tot op het laatste moment onzeker bleef. Meestal treden we op voor een staand publiek, maar Casco werkt ook voor een zittend publiek. We spelen met dezelfde bezetting en grijpen terug naar de nummers die we niet op festivals spelen omdat ze net iets te kalm zijn. De teksten komen beter tot hun recht en met de lichtshow kan je iets intiem neerzetten. 

In de culturele centra treft Brihang een ietwat ander publiek aan, waarvan sommigen uit nieuwsgierigheid komen kennismaken met zijn rap en/of West-Vlaams. ‘Dat is mooi om te zien. De centra zijn blij dat er veel jong volk passeert, maar even goed komen er gezinnen of zelfs senioren. Op sommige plekken speelt het West-Vlaams accent nog, maar ik heb het gevoel dat dat steeds minder van belang is. Het is zot om achteraf te horen dat de mensen zich hebben laten verrassen en meteen helemaal mee zijn. Wij winnen nieuwe zieltjes!’ (lacht)

Eigen tempo

Casco dateert van eind 2019. Hoewel Brihang al aan de weg timmert sinds hij in 2014 de muziekwedstrijd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel won, betekende het album zijn echte doorbraak. En toen kwam de crisis. ‘De zomer van 2020 zou onze zomer worden, maar dat viel in het water en dat was balen.’ Brihang laat zich echter niet opjagen en volgt zijn eigen pad. ‘Ik kijk meer naar de lange termijn dan naar de korte pieken. Het is niet omdat er een of twee jaar bepaalde zaken niet kunnen dat je carrière om zeep is. Integendeel, je kan eruit leren, herbronnen en daar energie uit putten om er de volgende jaren dubbel zo hard voor te gaan.’ Is daar niet veel zelfvertrouwen voor nodig? ‘Misschien, maar het levert ook zelfkennis op. Zeker als je nog niet lang bezig bent, moet je durven onderzoeken wat je écht wil. Soms is het dan interessanter om even af te wachten en je wat later verder te ontwikkelen.’

Nieuwe plaat

Zich verder ontwikkelen doet Brihang nog altijd in zijn atelier bij de creatieve co-workingplek Wildernis in Strombeek, waar hij het grootste deel van Casco maakte, en op het idee kwam om voor de successingle Steentje een videoclip op de Brusselse Ring op te nemen. ‘Het is een beetje als naar het werk gaan. Ik neem de fiets en rij naar de rand van de stad om in alle rust te kunnen werken. Er is daar ook een voetbalveld, veel groen en toffe, artistieke mensen.’ Brihang is er ondertussen begonnen aan nieuw werk. ‘Na deze theatertoer nemen we even de tijd om intensief aan dat nieuwe album te knutselen. Dat zal waarschijnlijk anders klinken omdat ik samenwerk met iemand die niet uit de hiphop komt. Mick Lemaire, die vooral voor film en podiumkunsten componeert. De Brihang-sound blijft, maar je moet toch altijd proberen iets nieuws te doen.’

 

Brihang
Casco-theatertour

WO · 9 MAA · 20.30
Dilbeek, CC Westrand, 02 466 20 30

DO · 17 MAA · 20.15
Alsemberg, CC de Meent, 02 359 16 00