01 jun '18

Liermolen

3133
door Tine De Wilde
Wil je graag zien hoe het graan vroeger gemalen werd? Of heb je er altijd van gedroomd een artisanaal brood te bakken in een traditionele bakoven? Dan ben je bij het Museum voor Oudere Technieken (MOT) aan het juiste adres.

In het MOT ontdek je al wat aangedreven wordt door water, wind en spieren. Naast expo’s over houtbewerking, smeden, wassen, is er heel wat te doen in de twee eeuwenoude graanwatermolens langs de Maalbeek: de Liermolen en de Tommenmolen. De Liermolen is opnieuw volledig operationeel. Oorspronkelijk was hij eigendom van de familie de Lire. In 1341 kocht de abdij van Grimbergen de molen. Hier werd eeuwenlang het graan voor de Norbertijnen gemalen. Het huidige gebouw uit witgekalkte zand- en baksteen met molenhuis, bakhuis, koeienstal – nu cafetaria – en schuur dateert uit de 17e en 18e eeuw. De Fransen confisqueerden het gebouw eind 18e eeuw en verkochten de molen. In 1972 kocht de gemeente Grimbergen de molen.

Na een grondige restauratie werd hij in 1980 beschermd erfgoed en een afdeling van het MOT. In 2016 kregen het rad, de sluizen en het binnenwerk een grondige restauratiebeurt. Resultaat: aan de waterkant een spel met de houten sluisschotten om het waterpeil te regelen en het schitterende metalen waterrad te laten draaien. Binnen komt het hele maalmechanisme op gang en ratelen de tandwielen. Het graan glijdt via de kaar in de schoen die voortdurend beweegt met een tokkend geluid. De korrels vallen in het gat door de bovenste maalsteen, rollen tussen de twee grote maalstenen en worden gemalen. Het meel vliegt in de steenkuip en glijdt door een meelkoker in de zak. Klaar om je broodje ‘à l’ancienne’ te bakken. 

 www.mot.be