04 mrt '18

Magie tussen
viool en piano

2630
door Mirek Cerny
Violiste Maya Levy en pianist Matthieu Idmtal vormen samen Duo Levy-Idmtal. Kenners omschrijven het samenspel als ‘pure magie’. Of dat echt zo is, kan je zelf beoordelen tijdens hun matinéeconcert in Meise. Ze vertolken vioolsonates van Edvard Grieg, Wolfgang Amadeus Mozart en Karol Szymanowski.

Szymanowski behoort tot de klasse van de grote Poolse componisten van de 20e eeuw en werd bekend door zijn ballet Harnasie en de opera Król Roger, die tot de goudschat van Poolse opera’s wordt gerekend. Szymanowski schreef maar drie sonates. De sonate voor viool en piano, opus 9, gecomponeerd in 1909, staat op het programma. Van Mozart is geweten dat hij een veelschrijver was, in totaal liet hij niet minder dan 36 vioolsonates na. Zijn sonate voor viool en piano nr.21 in e, KV 304 stamt uit 1778, toen hij in Parijs verbleef. In de zomer van dat jaar stierf zijn moeder en het werk weerspiegelt de trieste stemming van de toen nauwelijks 22 jaar oude componist. Grieg’s vioolsonate nr.3 in c, opus 45 stamt uit 1886. Hij componeerde die in het Noorse Bergen, in zijn huis Troldhaugen, waar nu zijn museum is.

De 20-jarige violiste Maya Levy en de negen jaar oudere pianist Matthieu Idmtal vormen sinds 2013 een duo. Vorig jaar wonnen ze de Supernova wedstrijd, een project dat jonge, getalenteerde Belgische muzikanten een artistiek duwtje in de rug wil geven. Programmatoren van klassieke muziek komen hiervoor elk jaar in november samen en bespreken hun bevindingen over jonge ensembles uit heel België. Vervolgens kiezen ze één Nederlandstalig en één Franstalig ensemble, die aan het begin staan van een beloftevolle carrière. Levy werkte al aan een cd met muziek van Mendelssohn-Bartholdy mee en met Idmtal nam ze een schijfje op met de vioolsonate van Grieg. De Brusselaar Idmtal werd reeds bekroond op muziekwedstrijden in Italië, Nederland en bij ons.

ZO • 4 MAA • 11.00
MOZART & SZYMANOVSKI
Duo Levy-Idmtal
Meise, GC De Muze van Meise, 02 892 24 40