01 nov '17

Niet-Belgen 
aanmoedigen om te stemmen

3061
door Tina Deneyer
Nog altijd veel te weinig niet-Belgen nemen deel aan de lokale verkiezingen. Daar wil het nieuwe platform Eurorand met de verkiezingen van 2018 in het vooruitzicht iets aan doen.

Het initiatief gaat uit van Wies Herpol, Roby Guns, Filip Moons en Joris Pijpen: vier mannen uit de Rand die zichzelf ‘enthousiaste liefhebbers van de democratie’ noemen. ‘De bevolking in de Rand stijgt en het internationale karakter van de 19 gemeenten wordt almaar groter’, zegt Wemmelaar Wies Herpol.

‘En toch zien we jammer genoeg dat maar een heel klein percentage van die grote groep niet-Belgen zijn stem uitbrengt bij de gemeenteraadsverkiezingen. In 2006 en 2016 registreerde gemiddeld 15 procent van de potentiële EU-burgers zich als kiezer, bij de niet-EU-burgers ging het om amper 9 procent. Op die manier hebben de niet-Belgen erg weinig inspraak in het beleid van de gemeente, terwijl net dat bestuursniveau het dichtst bij de burger staat.’

Eurorand heeft intussen op haar website allerlei informatie verzameld over het thema en wil de gemeenten in de Rand en de hogere overheden stimuleren om initiatieven te ontwikkelen om meer niet-Belgen in het stemhokje te krijgen.

‘De bestaande initiatieven willen we onder de aandacht brengen. Tegelijk willen we overheden en organisaties aanporren om nog meer actie te ondernemen. Met als uiteindelijke doel de participatie van niet-Belgen aan de lokale verkiezingen in de Rand, en bij uitbreiding heel Vlaanderen, te verhogen.’


www.eurorand.be

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.