01 jun '19

Gouden draadjes

2587
door Tine Maenhout
Bij het aanbreken van de zomer duiken op zowat alle Vlaams-Brabantse markten de paellapannen op. Geur, kleur en smaak worden in dit gerecht gemaakt of gekraakt door de kwaliteit van het basisingrediënt: saffraan.

Dit bijzondere product voert ons naar de Kempen tot in saffraanboerderij Belgische saffraan. Een veld met bloemen. Een plek waar in juli met veel liefde saffraankrokusbollen in de grond worden gestoken met één doel: de gouden draadjes die bij het invallen van de herfst in de kelken verschijnen. Rond die tijd worden de bloemen geplukt en de stampers minutieus uit de kern geknipt. Het is een bijzondere procedure waarbij ambacht en ecologische principes primeren om tot een product te komen dat gegeerd is onder de fijnproevers.

ZELF GEMAAKT

Van planten tot verwerking, alles gebeurt op de boerderij. Met veel zorg passeert elke bloem door de handen van eigenaars Linda Van den Bulck en Marc Leloup. De draden worden na de oogst in een oven van 40°C gedroogd tot ze 80% van hun gewicht verliezen waarna de draadjes een achttal weken in een hermetische gesloten pot op een droge plaats worden bewaard. Saffraan wordt het ‘rode goud’ genoemd vanwege de helderrode kleur van de stampers en uiteraard ook omwille van zijn prijs. 1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro. Voor 1 kg saffraan heeft men zo’n 180.000 bloemen nodig. Een arbeidsintensief product dus, zeker omdat er op de saffraanboerderij, buiten de voorbereidingen van de saffraanplantage, niets machinaal gebeurt.

GIN VAN SAFFRAAN

Het was nooit echt de bedoeling om boer te worden. Tot een hartinfarct er anders over besliste en Leloup op zoek moest naar een nieuwe professionele bezigheid die zijn hoofd en hart van meer zuurstof kon voorzien. Het werd de eerste en enige Belgische saffraanboerderij. En de liefde voor het product groeit nog elke dag, evenals de zoektocht naar nieuwe teeltwijzen en toepassingen. Een kwaliteitsvolle saffraandraad is helder- tot granaatappelrood en licht krokant. De exclusiviteit ligt niet enkel in de kwaliteit van de kostbare saffraandraden. Ook hun boeiende experimenten leiden tot producten die als wereldwijde primeurs in de markt worden gezet, zoals hun artisanale SFFRN Gin, een London Dry Gin met saffraan van de boerderij die gedistilleerd werd op de old fashioned way. De saffraangin is uniek, omdat de saffraan gedistilleerd werd en niet geïnfuseerd, zoals dat bij andere saffraangins gebeurt.

Leloup en Van den Bulck verdiepen zich ook in de geneeskrachtige eigenschappen van saffraan. De specerij wordt gebruikt tegen allerhande pijnen en infecties. In een klinisch onderzoek werd saffraan ook als heilzaam omschreven voor de behandeling van patiënten met Alzheimer en er gaan stemmen op dat saffraan even goed werkt als rilatine bij ADHD. Toch is het gebruik van saffraan niet onbegrensd. Voor medicinaal gebruik verwijzen ze dan ook door naar een arts of een medisch geschoold therapeut.

 www.belgischesaffraan.be