01 mei '21

Mierikswortel

2729
door Lene Van Langenhove
Tine van de Avalonhoeve maakt ons warm voor mierikswortel. De plant kwam onlangs aan bod in haar online kruidenprogramma. Qua smaak is het een van haar favorieten en ze vindt dat de plant meer waardering mag krijgen.

Mierikswortel was 3.000 jaar geleden al bekend bij de oude Grieken en wordt nog steeds gebruikt voor culinaire en medicinale toepassingen. De plant kwam oorspronkelijk voor van Zuidoost-Europa tot West-Azië en heeft zich over de hele wereld verspreid. Als je eraan ruikt, merk je meteen dat het je neusholtes openzet. Mierikswortel verhoogt de potentie bij mannen. Ook voor vrouwen is het een nuttige plant, want ze bevat eigenschappen die bepaalde gynaecologische problemen en pijnlijke maandstonden kunnen verlichten. De wortel wordt ook gebruikt om gewicht te verliezen. Het versnelt het metabolisme en verwijdert gifstoffen uit je lichaam.’

‘Het wortelgewas is rijk aan vezels, ijzer, magnesium, kalium, calcium en natrium. De hoeveelheid vitamine C in mierikswortel ligt vijf keer hoger dan in citrusvruchten. De phytonciden maken het bruikbaar in de strijd tegen bacteriën, ascorbinezuur verbetert de immuniteit, caroteen is nuttig voor het verbeteren van het gezichtsvermogen, vitamine E verbetert de bloedcirculatie en B-vitaminen reguleren het celmetabolisme. Ten slotte wordt mierikswortel ook gebruikt om de bloedvaten te reinigen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Smaakmaker

Tegen keelpijn, hoesten en een loopneus kan je 150 g mierikswortelwortel fijn raspen en er het sap van twee citroenen aan toevoegen. Neem daarvan een koffielepel per dag. Tine gebruikt het daarnaast graag als smaakmaker in de keuken. Ze raspt de wortel en voegt het toe aan stoofschotels en dips. Nog liever legt ze de geraspte wortel op in vuurciderazijn, met veel look en pepers. Het versterkt je immuniteit en het is ook gewoon leuk om de olie te gebruiken in dressings of om mee aan te stoven.

‘Als je het wil bewaren, kan je het drogen en tot poeder malen. In deze tijd van het jaar kan je ook het jonge blad plukken om een pittige pesto te maken of te verwerken in slaatjes. In de zomer kan je de mooie witte bloempjes gebruiken om gerechten mee te versieren.’ Is mierikswortel makkelijk te kweken? ‘Ja, zodanig makkelijk dat je het best in een bak zet zodat het niet te veel woekert. Als je een stuk van de wortel scheurt en in de grond legt, groeit die verder.’ Omdat mierikswortel zo makkelijk groeit en wasabi niet, wordt vaak met kleurstof bewerkte mierikswortel als wasabi verkocht. De smaak is gelijkaardig, want de planten zijn aan elkaar verwant. ‘Nog één goede raad: gebruik niet meer dan 10 g per dag, want in grote hoeveelheden zijn de oliën die in mierikswortel zitten schadelijk voor de gezondheid. Geef het ook niet aan jonge kinderen en zwangere vrouwen.

 In de Avalonhoeve kan je terecht voor workshops en opleidingen, en voor de heerlijk diverse kruidenpluktuin: www.deavalonhoeve.be

 


 

Recept vuurazijn

Vuurazijn geeft je immuunsysteem een boost. Het werkt preventief tegen ziektes en ondersteunend bij verstopte sinussen.


Ingrediënten

  • 4 kwartjes ongeschilde citroen
  • 1⁄4e  gesnipperde ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 5 cm gember in plakjes
  • 10 cm mierikswortel
  • 5 cm kurkumawortel in plakjes
  • 10 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 350 ml ongepasteuriseerde ciderazijn


Bereiding

Druk de citroen, ui, knoflook, gember, kurkuma, tijm, rozemarijn en chilipepers in een steriele weckpot. Giet de azijn erbij, maar laat bovenin een ruimte van 2 cm vrij. Sluit de pot goed af en zet hem 6 weken op kamertemperatuur in het donker. Zeef en bottel de azijn.