01 sep '19

Kruiden doen het werk

2909
door Tine Maenhout
In Halle is Herboristerie Kruidotheek een klein paradijs voor wie geïnteresseerd is in de vele boeiende toepassingen van de kruidengeneeskunde.

Hilda De Baerdemaeker en Stéphane zijn allebei herborist. Ze delen een grote passie voor kruiden en planten en hebben een bijzondere interesse in kruidengeneeskunde en de mogelijke toepassingen van thee voor de gezondheid. In 2011 besloten ze Herboristerie Kruidotheek te openen.

DE NATUUR

Beide herboristen zijn ervan overtuigd dat we ons terug moeten verdiepen in de vele mogelijkheden die de kruidengeneeskunde ons kan bieden. In de kruidengeneeskunde of fytotherapeutica worden geneesmiddelen gebruikt die als basisingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen bevatten, in ruwe of bewerkte staat. Het is een vorm van geneeskundige zorg die we in onze cultuur niet zo goed meer kennen. Ooit was dat anders. Veel fytotherapeutische kennis is gebaseerd op eeuwenlang doorgegeven van gebruiken, geheimen en recepten. Eigenlijk is de natuur één grote bron van medicijnen. Wie er iets van kent, kan de juiste planten en kruiden gewoon uit het bos halen om tal van kwalen te behandelen. Als onze verre voorouders zich ziek  voelden, trokken ze de natuur in op zoek naar een oplossing.

WERELD IS ONZE TUIN

‘De kennis over kruiden bestaat al zo lang de mens bestaat. Door de opbloei van de farmaceutische industrie verdween die kennis echter grotendeels. De lijst met geneeskrachtige planten en kruiden is eindeloos. Toch grijpen we steeds sneller en vaker naar een paracetamolletje of zwaarder geschut.’ En dat vinden de uitbaters van de Kruidotheek jammer. Hun winkel met een boeiend assortiment van natuurlijke producten, voedingssupplementen en kruiden groeit mee met de kennis die ze nog elke dag opdoen.

‘Dikwijls worden de wortels van uitheemse planten gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. Denk aan curcuma, saffraan, ginseng, rhodiola, aloe vera, enzovoort. De actieve bestanddelen zijn veelal hoog  gedoseerd. Je moet dus weten hoe je al deze kruiden en planten kan gebruiken. Daarvoor werken we samen met therapeuten en  collega’s herboristen. Zo kunnen we de kennis van de mensen over het onderhouden van hun gezondheid op een natuurlijke manier vergroten.’

EIGEN MAKELIJ

Hilda en Stéphane adviseren graag de geïnteresseerde klanten die bij hen in de winkel komen. Niet enkel op vlak van gezondheid. Genieten hoort er ook bij. ‘Bij ons vind je verwennerij voor je smaakpapillen, neus en huid: verrukkelijke soorten thee, lekkere specerijen, heerlijk geurende verzorgingsproducten, enzovoort. Ze gaan er prat op dat hun producten van hoge kwaliteit zijn en dat het merendeel van biologisch geteelde planten komt. De kruidenthees stellen ze zelf samen en worden op ambachtelijke manier bereid.

 www.kruidotheek.be