01 mei '20

Brandnetel

198
door Lene Van Langenhove
Een oude boerenwijsheid: eet brandnetels voor de eerste zwaluw. Waarom? ‘Brandnetels bevatten heel veel vitamines en mineralen. Net wat je nodig hebt in de lente’, zegt Julie Deman.

Het is een superfood, een boost voor je lichaam. Brandnetel werkt ook bloedzuiverend en ontgiftend. Na een periode van vermoeidheid is het een dankbaar kruid, want het versterkt je immuunsysteem. Mensen met huidaandoeningen hebben baat bij brandnetel omdat het urinezuur uit de weefsels drijft naar de bloedbaan en via de nieren wordt uitgescheiden. Brandnetel vermindert allergische verschijnselen omdat het remmend werkt op het vrijkomen van histamine en andere stoffen die allergische reacties uitlokken. Kortom, het is een kruid dat voor iedereen gezond is, en je kan er van alles mee doen.’

Bron van plezier

Voor Deman zijn kruiden een dagelijkse bron van plezier: in de thee, bij het eten, voor het maken van verzorgingsproducten of zalfjes en siropen om kwaaltjes tegen te gaan. Als herborist en voedingsdeskundige weet ze perfect wat aan te vangen met wat de natuur ons geeft. Op het permacultuurveld De Verwildering kan je regelmatig workshops volgen waarin ze haar liefde voor en kennis van kruiden deelt.

Waarvoor gebruikt zij zelf dit prikkende kruid? ‘De verse blaadjes zijn een perfecte vervanger van spinazie. Je kan er lekkere puree, soep of pesto mee maken. Het is ook lekker in een stoofschoteltje of bij een omelet. Brandnetel prikt niet meer als het even verhit wordt. Met de verse brandnetelblaadjes maak ik ook vaak azijn. Op die manier neem je de mineralen zoals ijzer, calcium en silicium veel beter op. Je kan brandnetels ook gebruiken in kruidenthee of als gedroogde peterselie. Als je wat brandnetelthee over hebt, giet het dan over je haar. Dat is goed voor je hoofdhuid.’ Het recept voor brandneteltaart en heerlijk romige brandnetelsoep vind je op de site wildvankruiden.be.

Waar mensen zijn, staan brandnetels

Het voordeel van dit multifunctionele superkruid? Het groeit makkelijk, dus je kan het zowat overal plukken. ‘Waar mensen zijn, staan brandnetels’, luidt een oud gezegde. ‘Brandnetels komen vaak voor naast akkers en composthopen. Je plukt best vooral de topblaadjes. Een tip om je niet te prikken: neem de plant van onder naar boven vast, de brandharen zitten vooral op het blad en op de bladstengel.’

‘Brandnetel is een lentekruid, tussen maart en mei is de beste periode om te plukken. Dan zijn de brandnetelblaadjes jong en bevatten ze de beste voedingsstoffen. Tenzij je blijft oogsten en continu verse blaadjes krijgt, komt de brandnetel vanaf mei in bloei en vervolgens in zaad. De zaadjes zijn echt een oppepper, ik noem ze de natuurlijke red bull. Ik rooster ze in een pannetje met wat sesamzaad en zeezout en dan heb ik een gomasio om over het eten te strooien of in de soep. Simpel en heel lekker!’

Brandnetel is niet alleen goed voor de mens, het is ook een boost voor de natuur. ‘Het is een belangrijke waardplant voor vlinders. Ze leggen er hun eitjes op en de rupsen eten dan het blad op’. De zuiverende kracht van het kruid werkt ook voor planten. Een tip: geef een restje brandnetelthee aan je kamerplanten, ze zullen ervan opkikkeren. Kortom: heb je brandnetels in je tuin, vervloek ze dan niet maar omarm ze. Figuurlijk dan. 

  www.deverwildering.be