01 sep '17

‘Wieltjeszuigen
moest ik leren’

7071
door Joris Herpol
Tijdens het Gordelfestival op 3 september neemt Ringtv-presentator Kris Vander Gracht een peloton fietsers op sleeptouw. Of zij hem?

Een hele zomer had hij om zich klaar te stomen, 3 september zal uitwijzen of het hem is gelukt. Kris Vander Gracht, chef Sport en presentator van Ringtv, die tot voor kort nooit een klikpedaal van dichtbij had gezien, wil de 100 km Gordelklassieker uitrijden met het peloton van Ringtv.

Het is meteen de belangrijkste nieuwigheid van dit Gordelfestival: vier groepen van 125 renners die de iconische fietslus van 100 km rond de hoofdstad, zoals de echte renners, in peloton zullen rijden.

ZOALS IN HET ECHT

Zo krijgt de Gordelklassieker de allure van een wielerklassieker inclusief motards, begeleiders, materiaalwagens en niet stoppen voor rode lichten. Het belooft een beleving van een echte wielerkoers te wor-den. Wie wil deelnemen, moet zich vooraf inschrijven. Je kan kiezen tussen een gemiddelde snelheid van 26 of 28 km per uur. Vander Gracht gaat met het peloton van Ringtv voor 26 km/u.

‘Onze regionale televisieomroep wil 125 kijkers, bekende en minder bekende streekgenoten, samen op de koersfiets. Elke deelnemer van ons peloton krijgt na de inschrijving een truitje van Ringtv. We vertrekken vanuit het rennersdorp in het Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw en leggen de rit zo goed als non-stop af doorheen het gevarieerde landschap van de Vlaamse Rand. Gedaan met het zoeken naar wegwijzers. Ik ben benieuwd, want ik ben niet zo’n fietser, eerder een loper. Zo heb ik voor het goede doel meegelopen in de 10 km van Brussel.’

BEETJE ANGSTIG

‘Zal ik het halen? Honderd kilometer fietsen aan een gemiddelde snelheid van 26 km/u met enkele kuitenbijters is inderdaad niet niks. Eerlijk? Toen ik voor de vakantie de vraag kreeg, brak het koude zweet mij uit. Ik heb geen koersfiets en geen fietservaring, laat staan pelotonervaring. Acht weken om me voor te bereiden, dat was het. Enkele sportieve kennissen hebben mij op weg geholpen. Ze tekenden een trainingsschema uit en gaven me tips. Mijn vrouw zorgde voor de massage. Gelukkig, want het ging hard’, lacht Vander Gracht.

De chef Sport van Ringtv neemt onder andere gedeputeerden Tom Dehaene, Walter Zelderloo en Radio 2-presentator David Van Ooteghem mee. Of zal het andersom zijn? ‘Tijdens de trainingen heb ik geoefend op het wieltjeszuigen en het schakelen. Dat lukt ondertussen aardig. Al hoop ik ook dat de kijkers die deelnemen mij zullen steunen. Het is gelukkig geen wielerwedstrijd op leven en dood, maar een recreatief-sportief evenement.’

 

GORDELFESTIVAL 3 SEPTEMBER

De vier wielerpelotons zijn ondertussen volzet. Daarnaast biedt het Gordelfestival sportieve en gezinsvriendelijke themawandelingen, fietsroutes en andere sportieve activiteiten aan. Je kan ook genieten van straattheater, kinderanimatie, een avonturendorp, streekproducten, sportinitiatie, Radio 2 livepresentatie en optredens in de trefpunten in Huizingen en Sint-Pieters-Leeuw.

www.gordelfestival.be