03 dec '17

Amour noir

2814
door Lene Van Langenhove
Michaël Roskam deelde vijf jaar geleden met Rundskop een straffe kopstoot uit. Het gaf ons filmlandschap een enorme boost, niet in het minst door de Oscarnominatie. Intussen maakte hij in Hollywood The Drop met Tom Hardy, en nu is er Le fidèle, opnieuw met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol.

Wat al deze films gemeen hebben, is dat ze over gangsters gaan. En ook al is er veel actie te zien in Le fidèle, het is in de eerste plaats een film over onvoorwaardelijke liefde. En wat het verlangen daarnaar met je doet. Geef je jezelf over zoals een hond aan zijn baasje of hou je de touwtjes strak in handen?

Roskam zelf zegt dat het verhaal niet wordt voortgestuwd door de plot of de personages, maar door de emoties. En die laaien hoog op tussen Gigi, een bijzonder galante overvaller die al eens een loopje neemt met de werkelijkheid, en Bibi, een aantrekkelijke racepilote. Bibi is puur en altijd zichzelf, wat een ontwapenend effect heeft op Gigi. Bibi wordt gespeeld door de jonge Franse actrice Adèle Exarchopoulos, die eerder een magistrale vertolking neerzette in La vie d’Adèle.

Net als in Rundskop, dat over de hormonenmaffia gaat, portretteert Roskam hier een tragische held die na een traumatische jeugd een bijna dierlijke kracht ontwikkelt. Gigi is een bad boy met humor en flair, maar zit toch precies gevangen in een kooi. Het is geen geheim dat het personage van Gigi gekneed is naar Patrick Haemers, wiens misdaden in de jaren 80 vaak het nieuws haalden. Ook de jongensachtige onschuld en het autofetisjisme van Murat Kaplan en de intelligentie van Philippe Lacroix dienden als basis voor de rol van Schoenaerts.

Roskam, die al 25 jaar in Brussel woont en de stad als zijn broekzak kent, filmde in verschillende gemeenten.

Roskam haalde de mosterd bij genrefilms waarbij het noodlot centraal staat, zoals Heat van Michael Mann en Un homme et une femme van Claude Lelouche. Langzaam maar zeker stevenen Gigi en Bibi op hun ondergang af. En dat allemaal tegen het decor van onze hoofdstad. Roskam, die al 25 jaar in Brussel woont en de stad als zijn broekzak kent, filmde in verschillende gemeenten. Voor hun eerste date spreken Gigi en Bibi af voor het Justitiepaleis, want ‘daar trekken geliefden nu eenmaal naartoe’, zei de regisseur daarover in een interview.

De reacties op Le fidèle zijn gemengd. Er is veel lof voor de wervelende actiescènes, die virtuoos in beeld worden gebracht door cameraman Nicolas Karakatsanis, maar volgens sommigen rammelt de laatste akte en komt de geloofwaardigheid daardoor in het gedrang. De ene prijst de eigenzinnige combinatie van een film noir met romantiek, de ander vindt dat de regisseur te veel clichés uit verschillende genres op een hoop gooit.

Over één ding is iedereen het eens: de vonken spatten eraf tussen de twee hoofdrolspelers. Vandaar dat Roskam zijn film zelf graag bestempelt als een amour noir. Hij blijft in alle geval een van de meest ambitieuze cineasten van ons land. Zijn volgende film wordt een thriller over corruptie in Brussel ten tijde van de bankencrisis. Daarmee is zijn trilogie over de Belgische misdaad rond.

LE FIDÈLE - Michaël Roskam
ZO • 3 DEC • 20.00
Alsemberg, CC de Meent, 02 359 16 00, meer info
DI • 12 DEC • 20.30
Dilbeek, CC Westrand, 02 466 20 30, meer info
DI • 12 DEC • 20.00
Zaventem, CC De Factorij, 02 307 72 72, meer info
WO • 20 DEC • 20.30
Overijse, CC Den Blank, 02 687 59 59, meer info