06 okt '17

We zijn
zo slecht nog niet

2910
door Lene Van Langenhove
Na De Helden, een monoloog vol vertwijfeling over wat heldhaftig zijn vandaag betekent, is het tijd voor het tweede luik van de trilogie die Josse De Pauw maakt bij muziektheater LOD: De Mensheid.

Vertrekpunt van De Mensheid is een tekst die Arnon Grunberg, koning van het cynisme, vijftien jaar geleden schreef: De Mensheid Zij Geprezen. Dat pamflet kan je lezen als een geactualiseerde versie van ErasmusLof der Zotheid. De teneur: ja, we zijn hebberig, gewelddadig en laf maar we zijn ook denkers en uitvinders. En we kunnen niet anders.

Grunbergs boek houdt het midden tussen farce en bitter pessimisme. Het werd gemengd onthaald, maar de herrieschoppende schrijver sleepte er toch de Gouden Uil mee in de wacht. Uiteraard is Grunbergs inktzwarte tekst niet gespeend van enige ironie en omkering.

Dat bracht De Pauw in verwarring, en tegelijk was hij gek van de tekst die zo lekker bekte en vol zat met catchy oneliners. Altijd handig op café. De dialoog tussen Grunberg en De Pauw over de betekenis van de tekst, leidde uiteindelijk tot deze creatie.

ONSCHULDIG

In de voorstelling plaatst verdediger Josse De Pauw de schrijver in de beklaagdenbank en legt hem zijn eigen tekst ten laste. Telkens worden twee zijden van de munt getoond: begeerte en angst, controle en onderwerping, vertwijfeling en hoop, … Het is één lange poging om de mens, door het slijk gesleurd door halfbakken intellectuelen, verwarde filosofen en geperverteerde romanschrijvers, vrij te pleiten van alle schuld.

Is hebzucht niet de motor van vernieuwing, zoals schoonheid voortkomt uit chaos en oorlog? Heeft de mens wel een eigen wil? En wordt de mens niet de hele tijd bedot door de illusie van rechtvaardigheid en het goede versus het kwade?

De Pauw staat bekend als een erg muzikaal acteur, dus ook dit keer dienen zangeres Claron McFadden en pianist Kris Defoort de spelers van antwoord. Van een vakman als De Pauw mag je verwachten dat hij de gelaagde, humoristische tekst van Grunberg feilloos vertolkt. Hij zal alle truken van de foor gebruiken om je te overtuigen. Zal De Pauw, geboren en getogen in de Rand, het bewijs van de goedheid van de mens in zijn geliefde Brussel terugvinden?


VR • 6 OKT • 20.30
DE MENSHEID
LOD/ Josse De Pauw
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43