01 dec '18

Boek over
Hallerbos

2948
door Herman Dierickx
Onlangs verscheen een boek over het intussen zowat wereldberoemde Hallerbos. Alweer. En toch. Heel wat schrijvers en fotografen zetten hun beste beentje voor om een uitgebreid en divers werk te maken dat ongetwijfeld in de smaak zal vallen van heel wat geïnteresseerden.

Het Hallerbos, dat zijn natuurlijk die betoverende boshyacinten, maar in dit boek komen veel meer facetten aan bod. Gelukkig maar, want het Hallerbos daartoe reduceren is het bos tekort doen. Dit middelgrote bos van meer dan vijfhonderd hectare is veel meer dan de hyacinten. Dat kom je te weten in deze verzorgde publicatie.

Over de stijl, de layout en het taalgebruik zullen de meningen ongetwijfeld uiteenlopen. Je zal voor jezelf moeten uitmaken wat jij ervan vindt. Voor wat de foto’s betreft: idem dito. Wat mij betreft, zitten er toch wat te veel tussen die onscherp zijn of te donker afgedrukt. Dat hoeft de pret van het lezen en kijken niet te bederven, maar dat facet had wat meer aandacht mogen krijgen. Soms begrijp ik de fotokeuze ook niet zo goed. Dan héb je eens een plek in Vlaanderen waar je kalktuf- en travertijnvorming met je eigen ogen kunt zien, en dan is daar eens aandacht voor in de tekst, maar dan staat er geen afbeelding bij om dit bijzonder natuurfenomeen in al zijn glorie te duiden. Jammer.

Verder verdient dit boek niets dan lof, want het brengt de natuur en de geschiedenis van dit bijzonder gebied dichter bij de mensen. Dat is verdienstelijk. Hier komen eindelijk eens andere aspecten aan bod dan die van de platgetreden paden uit de meeste teksten en publicaties. Daar zit het uitgebreide schrijvers- en fotografenkorps uiteraard voor veel tussen. 

 Het Hallerbos, verschillende auteurs, uitgegeven door Natuurpunt Halle, 39,99 euro.