01 feb '17

Flora van België

4756
door Herman Dierickx
De Nationale Plantentuin van Meise is een begrip voor veel mensen in de regio en ver daarbuiten. Een prachtig domein van bijna honderd hectare en een indrukwekkende collectie dode en levende planten. Veel minder mensen weten dat er ook publicaties worden gemaakt.

Een paar maanden geleden was het weer van dat met de uitgave van de zoveelste flora. Deze keer was die echter helemaal anders, met heel veel kleurrijke foto’s op glanzend papier, heel beperkte determinatiesleutels, en uitgebracht als eerbetoon aan de in 2007 overleden plantenkenner Ruud Van der Meijden

De bedoeling is onder meer om dit soort boek en toegankelijker te maken voor een breder publiek en op het eerste zicht gaat het om een verdienstelijke poging. Bij nader inzien blijft het toch gespecialiseerde materie, die voor relatief weinig mensen bruikbaar is. Want je kunt er dan wel veel planten mee op naam brengen, als je nooit echt geleerd hebt met vorige flora’s te werken zal het met deze editie ook niet lukken. Dertienhonderd soorten, waarvan er veel op elkaar gelijken, hou je immers niet met een vingerknip of een bloemlezing uiteen. Bovendien had men de mooie (detail)foto’s op zwarte achtergrond beter wat groter afgedrukt om de specifieke kenmerken beter te zien.

Als je van een mooi en interessant boek houdt, waarin je vol verwondering kan verdwalen in de bijzondere wereld van planten, heb je wel beet. Het kan voor velen een hebbeding zijn omdat je er een mooie staalkaart van onze inheemse plantenrijkdom in terugvindt. En die is veel groter dan de meesten zich kunnen voorstellen. 


Wilde planten van de Benelux, een veldgids, verschillende auteurs, 2016, Agentschap Plantentuin Meise, isbn 9789082451139, 520 blz, 39 euro.